Hossu: Impozitul pe venit scade la 10% dar cresc taxele sociale pentru angajati la 35%

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 19:44
6470 citiri
Hossu: Impozitul pe venit scade la 10% dar cresc taxele sociale pentru angajati la 35%
Foto: Arhiva Ziare.com

Impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%, dar in acelasi timp vor creste taxele sociale, de la 16,5% la 35%, a declarat marti, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesirea de la Consiliul National Tripartit.

"Salariul nu se taie, pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, discutam de un salariu brut. Problema este ca prin transfer am acelasi salariu brut, numai ca fiscalitatea mea, ca si lucrator, creste. E adevarat ca scade impozitul pe venit, de la 16% la 10%, dar in acelasi timp taxele sociale pe care le suport ca lucrator cresc de la 16,5% la 35%.

Din acest punct de vedere e o crestere de fiscalitate, care se va reflecta nu in valoarea salariului brut, ci in valoarea salariului net, cu care voi pleca acasa.

Angajatorii nu si-au luat angajamentul ferm ca vor creste, Guvernul se bazeaza pe promisiunea si bunele lor intentii legate de acest lucru, dar discutam de 3 milioane, nu de salariatii care sunt astazi la salariul minim pe economie, care vor vedea o crestere de 97 de lei pe net, nu discutam de sectorul bugetar, care are prevazuta o crestere de 25%, ceea ce inseamna pe net o crestere de circa 4%, ci discutam de restul lucratorilor din Romania care vor fi afectati", a explicat Hossu.

De asemenea, acesta a mai afirmat ca partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale.

"CNT (Consiliul National Tripartit - n.red.), intr-un anumit festivism, as putea spune, partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale. Pe partea sindicala, ceea ce noi am ridicat, este faptul ca evident nu ne opunem cresterii salariului minim pe economie, dar ca dorim o modificare in clar ca salariul minim pe economie, garantat in plata, reprezinta salariul de incadrare, fara alte sporuri sau adaosuri, cum a fost anul acesta", a mai spus acesta.

Totodata, Hossu a mai vorbit despre proiectul de reforma fiscala, acesta precizand ca exista deficiente mari, iar Guvernul "nu vrea sa dea nota care sa oblige pe toti angajatorii din Romania sa creasca salariile".

"Legat de proiectul de reforma fiscala, prin modificarea Codului Fiscal, am aratat de fapt ca exista deficiente mari si am constatat cu surprindere, ca pe de o parte, Guvernul nu mai vrea sa dea nota sau actul normativ care sa oblige toti angajatorii din Romania sa creasca salariile, in urma acestui transfer de taxe.

Explicatia a fost ca se bazeaza pe angajamentul si promisiunile tuturor organizatiilor de angajatori, patronale, care sunt nerabdatoare si care vor face aceasta crestere in structura respectiva.

Am subliniat faptul ca iadul este pavat de bune intentii si din acest punct de vedere vorbim de aproape 3 milioane de lucratori care de fapt nu vor fi acoperiti de aceasta crestere, cu toate implicatiile sau consecintele negative, inclusiv pe nivelul venitului net pe care il vor primi de la 1 ianuarie 2018", a mai spus sindicalistul.

Nu in ultimul rand Hossu a mai aratat ca mai multe categorii de oameni nu vor mai plati contributia de 10% pentru asigurarea medicala, iar lista medicamentelor compensate va scadea, la fel ca si prestatiile gratuite.

"Ceea ce Codul Fiscal nu rezolva in proiect este problema unei decizii politice pe care a luat-o Guvernul, respectiv ca anumitor categorii din cadrul societatii civile, ma refer la someri, pensionari, personalul religios, sa li se presteze asigurarea medicala, adica serviciile medicale, fara sa mai plateasca contributia de 10% la nivelul veniturilor lor.

E o decizie politica, dar ceea ce ne supara este ca in acelasi timp nu a aparut un act normativ care sa oblige ordonatorul de credit, de care acestia depind, cum ar fi Ministerul Muncii, Ministerul Culturii, sa compenseze cu bani, cu transferuri din fondurile proprii catre fondul de sanatate.

Asta va afecta valoarea fondului de sanatate, ceea ce va duce de fapt la prejudicierea serviciilor medicale asigurate, in sensul in care probabil, datorita scaderii acordate din sanatate, lista medicamentelor compensate va scadea, prestatiile care sunt gratuite vor scadea, deci sunt mai multe actiuni", a mai spus presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finantelor.

"Nivelul contributiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel ca din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat", a informat ministerul.

Potrivit acestuia, in total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

#impozit venit, #taxe sociale angajati, #crestere salariu brut , #Cartel Alfa