Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cartel ALFA: Prin majorarea salariului minim la 700 lei se incalca sensul ideii de salariu minim

Cartel ALFA: Prin majorarea salariului minim la 700 lei se incalca sensul ideii de salariu minim


Intentia Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei incalca sensul ideii de "salariu minim", acesta trebuind sa reprezinte o suma care sa acopere cheltuielile cosului zilnic si sa permita salariatilor sa se intretina, afirma confederatia "Cartel ALFA", conform Mediafax.

Intr-o scrisoare deschisa adresata primului-ministru, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" sustine ca salariul minim pe economie garantat in plata trebuie, in primul rand, sa reflecte valoarea muncii in relatia dintre angajat si angajator, dar trebuie, in acelasi timp, sa fie un instrument de stimulare a pietii muncii si o cale de eliminare a evaziunii fiscale.

Mai mult, valoarea salariul minim pe economie este un instrument care poate aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, prin realizarea unor contributii si taxe suplimentare, dar si de reducere a cheltuielilor la capitolul asigurari sociale.

Valoarea salariului minim garantat in plata trebuie sa tina cont si de evolutia si valoarea productivitatii muncii.

Confederatia reaminteste ca, in 2009, productivitatea muncii in industrie a fost de 12,50%, ca in 2010 aceasta a crescut, fata de 2009, cu inca 17%, iar in 2011, productivitatea muncii pe primele noua luni ale anului, a fost mai mare cu 8,35 % fata de perioada similara din 2010.

Deci avem o crestere a productivitatii muncii de 42,6% pe perioada 2009-trimestrul III 2011. Pe de alta parte, in intervalul 2009-trimestrul III 2011, inflatia a crescut cu 19,75 %.

Toate aceste date ar trebui sa se regaseasca in valoarea propusa sa reprezinte cresterea salariului minim garantat in plata. Nu se poate trece cu vederea faptul ca din 2010 valoarea salariului minim pe economie a fost inghetata, afirma confederatia, care mentioneaza ca toate aceste date conduc la constatarea ca valoarea reala a salariilor din intreaga economie a scazut, in perioada 2009- trimestrul III 2011, cu 15,30%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1185 ori
Citeste mai multe despresalariu minim cartel alfa bogdan hossu