Statul ti-ar putea plati facultatea, daca accepti sa lucrezi pentru el

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 09:27
1851 citiri
Statul ti-ar putea plati facultatea, daca accepti sa lucrezi pentru el

Studentii fara mijloace financiare ar putea accesa, de la 1 octombrie, credite pentru terminarea facultatii, si ar putea sa nu returneze o parte din banii imprumutati daca accepta sa lucreze in folosul statului roman, a precizat, pentru NewsIn, consilierul ministrului Educatiei, Remus Pricopie.

Creditele vor putea fi acordate prin intermediul unei agentii care va functiona dupa o metodologie aflata, in prezent, in lucru.

"Gandim aceasta agentie si ca o investitie a statului in capitalul uman, tocmai de aceea nu punem problema ca bancile, care au nevoie de garantii materiale. Astfel, studentii ar face credite pe 10-20 de ani, iar o parte din dobanzi sau din suma imprumutata ar fi acordate ca granturi sau burse, daca sunt respectate anumite conditii. De exemplu, daca studentii care apeleaza la credite isi finalizeaza studiile la timp, cu rezultate bune si accepta sa lucreze in folosul statului roman, atunci nu trebuie sa mai plateasca o parte sau chiar toata suma imprumutata. Vorbim de o investitie in oameni pregatiti, de care statul, spre deosebire de banci, are nevoie. Noi nu vom cere garantii materiale, dar vom putea, astfel, acoperi nevoile pietei muncii, de exemplu, vom putea acoperi cererea de medici si profesori calificati in mediu rural", explica Remus Pricopie.

Modul in care va functiona Agentia nu a fost inca stabilit, deoarece exista numeroase neajunsuri in acordarea unor astfel de credite fara garantii materiale.

"Nu stim inca daca Agentia va fi un partener al bancilor private sau va fi o banca de sine statatoare. Analizam, inca, alaturi de specialisti ai Bancii Mondiale, care dintre aceste solutii este fezabila. Este destul de dificila implementarea unui astfel de sistem de creditare, pentru ca, desi el este foarte raspandit in statele cu economie dezvoltata, sunt tari unde se incearca dezvoltarea unei metode de acordare a creditelor de studii de ani de zile, cum ar fi cazul Cehiei care se lupa cu aceasta problema de peste 10 ani", a mai spus Pricopie.

Potrivit Ministerului Educatiei, fondurile necesare creditelor propriu-zise vor fi alocate prin reglementari legale ulterioare Legii bugetului din acest an, unde sunt prevazuti numai banii pentru salariile celor aproximativ 30 de angajati pe care ii va avea agentia, respectiv aproape 1,2 milioane de lei.

Economistii sunt sceptici fata de functionarea agentiei

“Este un proiect frumos, dar nu stiu cat este de fezabil, pentru ca ne aflam intr-o perioada economica grea si este dificil sa facem sa functioneze vechile structuri, daramite unele noi. In Statele Unite ale Americii astfel de credite sunt foarte curente, insa la noi ma indoiesc ca in acest moment bancile ar fi dispuse sa dea credite fara garantii materiale", spune consultantul financiar Bodan Baltazar.

Baltazar crede ca nici solutia unei banci de stat nu este cea mai fericita, din cauza exemplelor de pana acum.

"Uitati-va la Bancorex, la Banca Agricola, nu au adus prea mult echilibru in economia bancara. O banca de stat este o structura flexibila, care risca sa ajunga victima clientelismului politic, a fraudelor", explica Bogdan Baltazar, care adauga ca in o astfel de banca de stat ar da nu credite, ci subventii.

La fel considera si directorul de vanzari al OTP Bank, Gabriel Cretu.

"Nu cred ca este momentul pentru astfel de credite, mai ales ca situatia Romaniei e mai dificila din punctual de vedere al angajarilor ulterioare. Nu stim cum ar putea fi rambursate, pentru ca locurile de munca de la noi nu sunt chiar asa ofertante si bine platite, nu exista aceeasi siguranta a locului de munca bine platit ca pentru un student care termina Hervard. Ca sa nu mai zic ca nici in State lucrurile nu mai stau chiar asa, se vorbeste deja despre cat de staresati si indatorati ies de pe bancile scolii multi tineri americani", spune Cretu.

Istoricul creditelor pentru studenti garantate de stat in Romania

Pe de alta parte, agentia de credite ar fi trebuit infiintata inca din octombrie anul trecut, dupa cum promitea ministrul de atunci Cristian Adomnitei, insa nici creditele pentru studenti nu sunt o noutate, ele fiind reglementate printr-o ordonanta inca din 1998.

Ordonanta din 1998 prevedea si un fond de garantare a creditelor, fond pe care statul l-a asigurat an de an.

"Nu stiu exact in ce proportie s-a incercat accesarea creditelor pentru studenti prin intermediul prevederilor legale din 1998, dar categoric nu a fost un procent semnificativ. Fondurile pentru garantarea creditelor respective au existat inca de la intrarea in vigoare a ordonantei din 1998, dar erau bani blocati", a adaugat Remus Pricopie.

Infiintarea Agentiei de credite pentru studenti a fost legalizata la inceputul acestui an printr-o ordonanta de urgenta care o anuleaza pe cea din 1998. In acest fel este anulat si fondul de garantare, ceea ce inseamna ca anul acesta nu mai poate fi sub nicio forma accesat.

#credite, #facultate, #stat, #studenti , #stiri Bogdan Baltazar