Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sanse mari ca Bursa sa primeasca listarea obligatiunilor de stat

Sanse mari ca Bursa sa primeasca listarea obligatiunilor de stat
Sint zece ani de cind oamenii Bursei de valori tot cer - si cer zadarnic - sa fie listate obligatiunile statului la BursaSi este o realitate ca bursele europene se bazeaza, in special, pe marfa constituita de obligatiuni. Cabinetul Tariceanu pare sa fi acceptat, in sfirsit, sa experimenteze, anul acesta, listarea unor obligatiuni ale statului la Bursa.
Ar fi un prim gest cu adevarat liberal...

Guvernul s-a hotarit sa-si intocmeasca o strategie de indatorare in anul acesta, folosind oportunitatea imbunatatirii rating-urilor Romaniei - ocazie de imprumuturi mai ieftine si mai lesne obtinute.

Guvernul a aprobat joi un Memorandum in virtutea caruia ministerele trebuie sa prezinte, pina la sfirsitul lui aprilie, ce proiecte au de gind, lista ce va fi analizata cu Ministerul Finantelor, rezultind cuantumul necesarului la finantare pe 2006.
Senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci, ne-a informat ca strategia de indatorare guvernamentala include emisiunea de obligatiuni cu maturitatea la sapte ani, care sa fie listate la Bursa.

Senatorul spune ca reprezentantii Bancii Nationale au agreat ca astfel de obligatiuni - cu scadenta de peste sapte ani - intrunesc conditiile listarii la Bursa. Senatorul a mai spus ca necesarul estimat la peste un miliard de euro pentru investitiile din invatamint isi va gasi resursele fie prin credit bancar, fie prin emisiune de titluri de stat. Vosganian precizeaza ca suma nu este prinsa in buget si ca, deocamdata, un total al indatorarii viitoare nu poate fi estimat: "Uniunea Europeana ar impune o reevaluare a nivelului de deficit bugetar", a mentionat senatorul.

Faimosul bancher Bogdan Baltazar, acum "privatizat" la conducerea societatii de consultanta BBP, spune ca aceste imprumuturi s-ar putea constitui in contrapartida necesara finantarii europene (Uniunea Europeana urmeaza sa ne acorde circa 30 de miliarde de euro pentru proiectele noastre de dezvoltare, pina in anul 2013, daca venim si noi cu o cincime la finantarea lor). Domnul Baltazar apreciaza ca Romania ar obtine cu usurinta citeva miliarde de euro prin indatorare externa, confirmind opinia reprezentantilor Guvernului.

Oana Marinescu, purtatorul de cuvint al Guvernului, a spus, saptamina trecuta, ca "bancile multilaterale de dezvoltare au anuntat reduceri importante ale costurilor pentru imprumuturile acordate Romaniei". Ea a adaugat ca bancile comerciale externe - dar si interne - "si-au anuntat sistematic interesul pentru acordarea de finantari pentru proiectele Guvernului".

Complemetar, domnul Bogdan Baltazar subliniaza ca nivelul scazut al datoriei noastre externe, precum si valoarea impresionanta a rezervelor Bancii Nationale ne diminueaza eforturile la indatorare.

Totusi, domnul Baltazar nu uita sa precizeze ca implementarea sistemului de pensii private este stringent necesara, ca sa acopere golul de peste 2% in contributii, afectind bugetul. Fondurile de pensii private - o alta durere veche a pietei noastre de capital...

Dar, sa amintim ca, daca anul acesta pare sa fie mai oportun pentru imprumuturi, totusi principala noastra dificultate nu a fost (decit, eventual, conjunctural) sa ne imprumutam. Caci noi am pierdut sistematic mare parte din fondurile la care ne-au dat acces organizatiile financiare internationale.

Adevarata noastra problema este sa imaginam si sa intocmim proiecte viabile. Cine stie, poate reusim acum, cu strategia propusa de Guvern.

MAKE,
Raluca Maria Visan

Bursa


Nextcar.ro - Viitoarea ta masina te asteapta! Masini noi si second-hand.


Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 765 ori