Ratele lunare la creditele luate in valuta vor creste peste noapte

Miercuri, 18 August 2004, ora 07:08
1080 citiri

Ratele lunare la creditele luate in valuta vor creste peste noaptePe plan international, dobanzile la euro si dolari sunt in crestere, fapt ce se va reflecta si pe piata interna, apreciaza specialistii in domeniu. Aceasta va fi una dintre cauzele majorarii dobanzilor practicate de banci. Banca Centrala a Statelor Unite a anuntat, saptamana trecuta, majorarea dobanzii de interventie cu 0,25 puncte procentuale, nivelul acesteia ajungand la 1,5%. Dobanzile la creditele acordate in valuta vor creste si din cauza cresterii rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte procentuale pana la 30%.

Rate mai mari la creditele in valuta

In orice caz, majorarile determinate de cresterea dobanzilor pe pietele internationale va aduce pentru cei care au contractat un credit in valuta achitarea unor dobanzi mai mari, ceea ce inseamna ca si ratele lunare vor creste.

"In cazul multor contracte de imprumut, dobanda se calculeaza ca fiind LIBOR sau EURIBOR plus o marja intre 1,50 si maximum 5 puncte procentuale. Acesti clienti nu vor fi instiintati de banca ca au crescut dobanzile", afirma presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Avand in vedere cele doua cauze de majorare a dobanzilor practicate de banci, presedintele ARB apreciaza ca dobanzile se vor majora cu 0,1-0,5 puncte procentuale. "Bancile vor trebui sa-si acopere cheltuielile cu rezervele minime obligatorii, ceea ce se poate face fie prin scaderea dobanzilor la depozite - ceea ce nu este de dorit, fie prin majorarea dobanzilor la credite", a mai spus Ghetea.

Unele credite ar deveni restante

"Daca creditele sunt acordate neintelept, unor oameni care nu au incasari in valuta e posibil sa fie mai multe credite nerambursate", ne-a declarat vicepresedintele ARB si presedintelele CA al BRD-GSG, Bogdan Baltazar.

El a precizat insa ca majorarea dobanzilor va fi "foarte mica". In consecinta, "impactul nu va fi mare, cu conditia sa nu se dea cu usurinta credite unor oameni sau firme care nu au venituri in valuta", a mai spus el.

Dobanzile cresc cu cel mult un punct

Vicepresedintele ARB estimeaza ca dobanzile se vor majora cu cel putin 0,5 puncte procentuale pana la 1 punct procentual. "Incercam sa crestem dobanzile la credite cu ceva mai putin decat ar fi rezultat din cresterea dobanzii de catre Banca Centrala din SUA si din majorarea rezervelor minime obligatorii; vrem sa ramanem competitivi", spune Baltazar. Vicepresedintele ARB apreciaza ca celelalte banci vor proceda in mod asemanator deoarece toate institutiile bancare incearca sa fie competitive pentru a-si spori cota de piata.

Sursa: Gardianul