Dobanzile la creditele in lei vor scadea cu 1,5%, iar cele in valuta vor creste similar

Marti, 12 Iulie 2005, ora 00:05
929 citiri

Dobanzile la creditele in valuta vor creste cu 1,5 puncte procentuale, iar cele la creditele in lei vor fi reduse cu cel mult 1,5 puncte procentuale, in urma masurilor adoptate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In ultima sedinta a Consiliului de Administratie, sefii BNR au decis ca bancile comerciale vor constitui rezerve minime obligatorii de 30% pentru toate resursele atrase in valuta, respectiv scaderea ratei rezervelor constituite de acestea pentru resursele in moneda nationala de la 18% la 16%.

Credite mai scumpe, credite mai ieftine

Dobanzile practicate de banci la creditele contractate in valuta se vor majora cu 0,5-1,5 puncte procentuale, in urma masurilor BNR, apreciaza specialisti ai bancilor comerciale. Aceasta opinie nu este pe deplin impartasita de consultantul financiar Bogdan Baltazar, care ne-a declarat ca imprumuturile in valuta se vor scumpi cu 1-1,5 puncte procentuale.

O data cu masurile administrative luate pentru a descuraja populatia sa contracteze credite in valuta, BNR a adoptat si masuri menite sa ieftineasca creditele in moneda nationala. Astfel, rata rezervelor minime obligatorii pe care trebuie sa le constituie bancile pentru resursele atrase in lei a fost redusa de la 18% la 16%. Aceasta masura impreuna cu scaderea substantiala a dobanzilor practicate la lei in urma reducerii succesive a dobanzii de interventie a BNR este menita sa faca mai atractiv creditul in moneda nationala.

Astfel, in urma ultimelor decizii ale bancii centrale, dobanzile la creditele acordate in lei ar putea scadea cu 1A-1,5 puncte procentuale, ne-a declarat Dan Pascariu, prim- vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedintele HVB Bank. El apreciaza ca dobanzile la creditele in valuta vor creste in aceeasi masura. Presedintele HVB a precizat insa ca reducerile, respectiv majorarile de dobanzi nu vor fi identice la nivelul pietei.

Clientii bancilor nu percep riscul valutar

Chiar daca oficialii BNR si cei ai bancilor comerciale au atentionat de nenumarate ori asupra riscului valutar, acesta este in ultima perioada extrem de greu de perceput de clientii bancilor comerciale. In primul rand, in ultimele luni, moneda nationala s-a apreciat fata de euro A- moneda in care sunt contractate cele mai multe imprumuturi. Astfel, cei care au de rambursat credite luate in euro platesc rate mai mici fata de anul trecut.

Mai mult, faptul ca euro a gravitat in ultimele patru luni in jurul valorii de 3,6 lei a facut ca aproape nici un client al bancilor sa nu se gandeasca la acest risc in momentul contractarii unui imprumut.

Rezerva Federala a majorat insa cu aproximativ o luna dobanda de interventie, iar analistii estimeaza ca va mai efectua o marire a acesteia cu circa 0,25 puncte procentuale in ultimul trimestru al anului. Dobanzile achitate de cei cu credite luate in dolari SUA se majoreaza.

«Masurile BNR nu vor limita importurile»

Masurile BNR nu vor avea efectul, adica nu vor limita importurile, atentioneaza presedintele ARB si prim-vicepresedintele Alpha Bank, Radu Ghetea. "Mobila italiana, televizoarele cu plasma, produsele pentru sporirea confortului in imobile vor fi importate in continuare, pentru ca acestea nu se cumpara in rateA", a precizat Ghetea. In urma masurilor adoptate de BNR (care au vizat si limitarea creditarii) clientii bancilor nu vor mai avea acces la finantari pentru a putea cumpara in rate mobila, frigidere si televizoare produse in Romania.

"Este o greseala pe care noi o semnalam. (...) Acceptam recomandarile FMI fara o consultare cu bancileA", a mai adaugat presedintele ARB.

Autor: Consuela Stegarescu

Gardianul