Dezvoltarea pietei apartamentelor depinde de accesul la credite

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 04:30
1055 citiri

Piata apartamentelor de bloc depinde de accesul la credit ipotecar, acesta fiind segmentul de piata care, de obicei, reactioneaza cel mai sensibil la decizia administrativa in materie de finantare, a precizat joi expertul Artur Silvestri in buletinul de analiza Monitorul Imobiliar.

'Creditul este si ramane unica solutie realista pentru a se aseza intr-un loc, deoarece tineretul si salariatul nu pot, in general, sa economiseasca. Diferentierea intre un oras bogat (parcuri rezidentiale, cartiere sanctuar, zone traditionale) si orasul popular se impune categoric si va aduce, peste doar cativa ani, o structura de tip ghetou a cartierelor foste muncitoresti. Aceasta va impune, peste alte intervale, decizii radicale in aceasta tematica si poate chiar corectii urbane, astazi greu de anticipat. Aici vom avea cu siguranta cote de pret stabile, cu descresteri de pana la 10-15 la suta, in anumite cartiere( indiferent de oras), scaderile fiind ceva mai drastice in zonele periferice ori fara speranta de a se dezvolta macar minimal', precizeaza Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala de la Bruxelles.

Asa numitul 'efect Bronx' va fi probabil foarte pronuntat dupa 2010. In prezent, insa, ideea ca vom intalni preturi in scadere in Bucuresti pare aproape imposibila. In prezent, se traieste intr-un mediu de 'vesnic santier' ce afecteaza chiar si cartierele cu prestanta. Vedeta investitiilor ramane piata rezidentiala. Indiferent ca este vorba de piata apartamentelor vechi sau noi, doua piete care vor avea in viitor proprii clienti.

'Filosofia simpla a casei de raport, ridicata (ca in anii 30 din veacul XX) spre a fi exploatata prin inchiriere (exprimand aparitia unei clase noi de rentieri) nu ar fi absurda daca ar exista obisnuinta romanesca a vietii cu chirie si solicitanti cu destui bani. Un anumit echilibru nu se intrevede in materie de preturi inca. Deocamdata acestea sunt doar perspective prea indepartate ca sa se ia in calcul atata vreme cat dominatia castigului imediat se impune. Pretul se corecteaza pe nesimtite, desi aparent nu 'creste', urcand aproape imperceptibil si depasind acum 1.800 euro/mp de constructie si chiar si mai mult. Dar acestea nu sunt preturi populare pentru Romania', precizeaza Arturi Silvestri.

Bucurestenii contracteaza peste o treime din totalul creditelor ipotecare

La finalul lunii decembrie 2006, valoarea creditelor ipotecare din Romania se ridica la 2.372 milioane de Euro, fata de 495 milioane de Euro, cat era in ianuarie 2004.

Fie ca sunt acordate pentru achizitia, constructia sau renovarea locuintelor, creditele ipotecare nu lipsesc din portofoliul nici unei banci. Desi cresterea totala in periaoda 2004-2006 a creditului ipotecar a fost de 379%, datele se situeaza sub asteptarile bancherilor. Acest lucru se explica, pe de o parte, prin restrictiile impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) - nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii -, iar pe de alta parte, prin avantul inregistrat de creditele pentru nevoi personale. Acestea din urma se acorda in conditii mult mai flexibile, cu toate ca sumele imprumutate se apropie de valorile unui credit ipotecar.

La inceputul acestui an, banca centrala a anuntat eliminarea obligativitatii achitarii avansului de 25% la creditele ipotecare, ceea ce ar putea stimula cresterea ponderii finantarilor imobiliare. "Eliminarea obligativitatii achitarii a 25% avans pentru un credit ipotecar va aduce mai multi clienti bancilor. Acestea se vor adapta profilului de risc al clientului in ceea ce priveste achitarea avansului. Pentru un client cu venituri foarte mari nu se va mai solicita avans. In general, este mai avantajos atat pentru banci, cat si pentru clienti achitarea avansului, intrucat rambursarea sumei imprumutate va fi mai facila. In ceea ce priveste aparitia bancilor de credit ipotecar, acestea se vor lupta sa-si faca loc pe piata, insa numarul lor nu va fi important", declara, pentru NewsIn, presedintele firmei de consultanta financiara BB & P, Bogdan Baltazar.

Intrucat limita de indatorare a ramas aceeasi, de 35% din venitul lunar net, pentru a atrage cat mai multi clienti, bancile au inceput sa reduca nivelul dobanzilor si sa mareasca termenul de rambursare a creditului. Astfel, unele institutii bancare au extins perioada de creditare pana la 35 de ani, iar sumele acordate pot atinge 250.000 de euro.

In 2006, cea mai mica valoare a ipotecilor in tara s-a inregistrat in judetul Calarasi, cu 5 milioane de euro, pe cand cele mai multe credite au fost contractate in Cluj (132 milioane de euro).

Fata de luna ianuarie 2004, valoarea creditelor acordate bucurestenilor a crescut cu 510%, reprezentand 38.8% din volumul creditelor la nivelul tarii.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)