Cum sa platesti mai putin la banca

Luni, 09 Februarie 2009, ora 10:47
1878 citiri
Cum sa platesti mai putin la banca

Romanii pot sa-si reesaloneze creditul, astfel incat rata sa devina suportabila. Bancile care se respecta sunt dispuse, mai nou, sa discute cu debitorii - persoane fizice - despre o reesalonare sau o redimensionare a ratelor acestora, ca sa nu piarda clientii loviti de criza.

Potrivit unui sondaj 1 din 3 romani se tem de concediere, astfel ca institutiile bancare trebuie sa se asigure cumva, informeaza Evenimentul Zilei. In consecinta, ele sunt dispuse la negocieri.

Ce trebuie sa faci

1. Te intalnesti cu directorul tau de credit, pentru a incerca sa obtii o noua intelegere.

"Este de preferat sa vina de acasa cu cateva propuneri, in asa fel incat sa convinga banca de rentabilitatea reciproca a noii oferte de plata", informeaza consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD Groupe Societe Generale, pentru Evenimentul Zilei.

 

2. Ce tip de intelegere este mai avantajoasa?

 Intelegerea cu cele mai mari sanse de reusita este, in viziunea expertului, prelungirea perioadei de ramburs.

 Cresterea sumei acordate drept imprumut este o alta posibilitate. "Solicitantul poate face asta printr-o garantie suplimentara a unui tert, in asa fel incat sa convinga banca de buna sa credinta in returnarea noului credit", crede Baltazar

 

3. Cu cat se reduce rata?

Pentru un credit de 20.000 de euro pentru nevoi personale, cu ipoteca, luat pe o perioada de 120 de luni (zece ani), beneficiarul are de achitat, in medie, o rata de 350-360 de euro lunar, potrivit calculatoarelor de credit de pe site-urile bancare.

Dobanda anuala efectiva este de 14-18%, ducand in final la o suma completa de achitat intre 40.000 si 44.000 de euro. Insa el poate negocia cu banca prelungirea perioadei de creditare pana la 15 ani. Insa totalul pe care il va plati pana la terminarea perioadei de creditare va fi intre 48.000 si 50.000 de euro, scrie EVenimentul Zilei

In acest caz, rata se va situa la 300-320 de euro

 

4. De ce ai avea sanse de succes?

Bancile nu-si permit, in momentul de fata, sa ajunga la executari silite ale debitorilor rau-platnici, decat in situatii extreme.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banci, #credit, #rata , #stiri Bogdan Baltazar