Ce ar putea impiedica Romania sa intre in zona euro?

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 12:57
1580 citiri
Ce ar putea impiedica Romania sa intre in zona euro?

Prima jumatate a anului viitor va fi esentiala pentru stabilirea datei tinta pentru intrarea Romaniei in zona euro, urmand a fi efectuata o analiza de catre analisti si toate institutiile responsabile de acest lucru, pentru a se vedea daca poate fi mentinuta tinta 2015, potrivit presedintelui Romaniei, Traian Basescu. 

"Romanii sprijina acest lucru. Obiectivul nostru este sa fim in zona euro in 2015. Dar nu inseamna ca acest obiectiv va fi mentinut. Ceea ce am invatat din criza, in primul rand, este ca ar fi relativ usor sa intri in zona euro, dar problema este daca economia ta este pregatita pentru acest lucru", a declarat Traian Basescu publicatiei Financial Times.

Pentru a fi in zona euro in 2015, Romania ar trebui sa intre in 2012 in mecanismul ratei de schimb (ERM II).

Acest lucru presupune si o stabilitate fara precedent a monedei nationale, pe care analistii sunt de parere ca Romania o poate si trebuie s-o atinga.

Potrivit consultantului financiar Bogdan Baltazar, Romania are nevoie de o anumita disciplina, iar intrarea in zona euro ar aduce un astfel de plus de disciplina.

"Pe de alta parte, in vremurile grele, nu ar mai exista parghia dobanzii de politica monetara, s-a terminat, se stabileste la domnul Trichet (presedintele Bancii Centrale Europene - n.r.) acolo sau cine o sa-i urmeze", a comentat Baltazar pentru Ziare.com.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

#zona, #euro, #analisti, #romania, #basescu, #baltazar , #stiri Bogdan Baltazar