Bucurestenii contracteaza peste o treime din totalul creditelor ipotecare

Joi, 15 Februarie 2007, ora 11:54
1036 citiri

Conditiile din ce in ce mai flexibile de creditare si dobanzile accesibile ii detrmina pe tot mai multi tineri sa opteze pentru un credit ipotecar pentru a-si achizitiona o locuinta, in loc sa plateasca chirii exorbitante. Acest lucru se observa si din statistici: la finalul lunii decembrie 2006, valoarea creditelor ipotecare din Romania se ridica la 2.372 milioane de Euro, fata de 495 milioane de Euro, cat era in ianuarie 2004.

Fie ca sunt acordate pentru achizitia, constructia sau renovarea locuintelor, creditele ipotecare nu lipsesc din portofoliul nici unei banci. Desi cresterea totala in periaoda 2004-2006 a creditului ipotecar a fost de 379%, datele se situeaza sub asteptarile bancherilor. Acest lucru se explica, pe de o parte, prin restrictiile impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) - nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii -, iar pe de alta parte, prin avantul inregistrat de creditele pentru nevoi personale. Acestea din urma se acorda in conditii mult mai flexibile, cu toate ca sumele imprumutate se apropie de valorile unui credit ipotecar.

La inceputul acestui an, banca centrala a anuntat eliminarea obligativitatii achitarii avansului de 25% la creditele ipotecare, ceea ce ar putea stimula cresterea ponderii finantarilor imobiliare. "Eliminarea obligativitatii achitarii a 25% avans pentru un credit ipotecar va aduce mai multi clienti bancilor. Acestea se vor adapta profilului de risc al clientului in ceea ce priveste achitarea avansului. Pentru un client cu venituri foarte mari nu se va mai solicita avans. In general, este mai avantajos atat pentru banci, cat si pentru clienti achitarea avansului, intrucat rambursarea sumei imprumutate va fi mai facila. In ceea ce priveste aparitia bancilor de credit ipotecar, acestea se vor lupta sa-si faca loc pe piata, insa numarul lor nu va fi important", declara, pentru NewsIn, presedintele firmei de consultanta financiara BB & P, Bogdan Baltazar.

Intrucat limita de indatorare a ramas aceeasi, de 35% din venitul lunar net, pentru a atrage cat mai multi clienti, bancile au inceput sa reduca nivelul dobanzilor si sa mareasca termenul de rambursare a creditului. Astfel, unele institutii bancare au extins perioada de creditare pana la 35 de ani, iar sumele acordate pot atinge 250.000 de euro.

In 2006, cea mai mica valoare a ipotecilor in tara s-a inregistrat in judetul Calarasi, cu 5 milioane de euro, pe cand cele mai multe credite au fost contractate in Cluj (132 milioane de euro).

Fata de luna ianuarie 2004, valoarea creditelor acordate bucurestenilor a crescut cu 510%, reprezentand 38.8% din volumul creditelor la nivelul tarii.

Bloombiz