Bancile care au dat credite au castigat cota de piata, iar cele care nu au mai vrut sa "vanda bani" pierd teren

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 10:41
1718 citiri
Bancile care au dat credite au castigat cota de piata, iar cele care nu au mai vrut sa "vanda bani" pierd teren

Rezultatele sistemului bancar autohton dupa prima jumatate de an in care creditarea a mers extrem de lent arata clar ca in Romania bancile continua sa fie o afacere profitabila. 

Per ansamblu, profiturile bancilor s-au "subtiat". Unele au intrat pe pierderi, insa, in mod cert, nimeni nu a avut nevoie de sprijinul statului, respectiv de salvarea din faliment, ca in alte state europene.

"Si in 2009, bancile au continuat sa crediteze, dar numai pe cine merita. Am creditat si clienti noi, cu situatii financiare bune. Ne-am ocupat si de clientii cu probleme in rambursarea ratelor si am facut restructurari de imprumuturi in cazul celor solvabili. Am aplicat tot felul de solutii, pentru ca asta este afacerea noastra", a declarat Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, actual membru in Consiliul de Administratie al bancii.

Per total, in primele sapte luni, soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut cu 181 milioane de lei fata de sfarsitul lui 2008, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei.

Creditul in valuta a mers insa mai bine decat cel in lei, inregistrand un plus de 3,56 miliarde lei la nivelul soldului, fata de creditul in lei, care a scazut cu 3,74 miliarde de lei in perioada analizata.

 

#creditare, # credite, # banci, # profit , #stiri Bogdan Baltazar