Bancile ar intra in "Prima Casa" mai mult de ochii lumii

Luni, 15 Iunie 2009, ora 17:34
1940 citiri
Bancile ar intra in "Prima Casa" mai mult de ochii lumii

Propunerea facuta de stat institutiilor de credit din Romania presupune dobanzi mai mici chiar decat cele inaintate initial de cele mai "intelegatoare" banci. Unele banci vor intra totusi in program, de dragul imaginii.

Dobanda de 5,2% pentru creditele in euro care vor fi acordate prin programul "Prima Casa" este mai mica decat oricare dintre propunerile facute anterior de bancile locale. Dupa intalnirea cu Guvernul din urma cu doua saptamani, cele mai bune oferte le facusera Alpha Bank si BRD, care propuneau dobanzi intre 5,5 si 6%.

Mai mult, exista voci care spun ca dobanzile propuse de Guvern sunt mult prea mici chiar si pentru a obtine un minim de castig. "Doar 4% peste EURIBOR este mult prea putin. Dupa parerea mea, dobanda ar trebui sa fie minim minimorum 5,75-6%, incluzand si o componenta sociala din partea bancii", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar, care este si membru in CA al BRD.

Pe de alta parte, a doua banca locala care a venit cu una dintre cele mai bune oferte la intalnirile anterioare cu Guvernul ramane interesata de programul "Prima Casa". "Noi am venit initial cu o oferta pe care presa a catalogat-o drept cea mai buna de pe piata. De altfel, propunerea noastra era undeva in apropierea cifrei avansate de Guvern. Ramanem interesati de acest program, insa nu trebuie sa uitam ca intr-o economie de piata orice banca trebuie sa urmareasca un minim de profit. Cred ca vor fi mai multe banci care vor intra in acest program", a declarat la The Money Channel Petre Bunescu, vicepresedintele BRD.

Alpha Bank si Piraeus sunt si ele interesate de program chiar si in actualele conditii. CEC va participa de asemenea, mizand pe componenta in lei.

#baltazar, #banci, #castig, #dobanzi , #stiri Bogdan Baltazar