Baltazar: arieratele din economie, de 10-15 ori mai mari decat arieratele statului catre firme

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 01:12
2504 citiri
Baltazar: arieratele din economie, de 10-15 ori mai mari decat arieratele statului catre firme

"Statul este principalul vinovat. Firmele nu-si onoreaza contractele, creditele comerciale, nu numai fiindca nu-si primesc datoriile de la stat. Apreciez nivelul arieratelor per ansamblul economiei de 10-15 ori mai mare decat nivelul arieratelor statului catre firmele private fiindca se creeaza efectul de bulgare de zapada", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro. 

Potrivit consultantului, economia Romaniei va inregistra o crestere economica de aproximativ 0,5% in 2011. In opinia lui Baltazar, cresterea economica va veni de la exporturi si din revirimentul firmelor care s-au restructurat si care vor reusi sa-si faca simtita prezenta pe piata.

"Consumul ramane o mare problema pentru noi fiindca reprezinta 70% din PIB si cred ca vor fi probleme importante in aceasta zona", a subliniat Bogdan Baltazar.

Potrivit analistului, scaderea consumului se datoreaza necesitatii restructurarii fiscale si scaderii deficitului mare din acest an, deficit care a ramas in limita de 6,8% .

"Statul este principalul vinovat. Firmele nu-si onoreaza contractele, creditele comerciale, nu numai fiindca nu-si primesc datoriile de la stat.

Apreciez nivelul arieratelor per ansamblul economiei de 10-15 ori mai mare decat nivelul arieratelor statului catre firmele private fiindca se creeaza efectul de bulgare de zapada", a mai subliniat Baltazar.

Conform analistului, comerciantii au absorbit majorarea de TVA partial in marja de profit in conditiile unei cereri de consum mai scazute, astfel majorarea TVA cu 5% nu s-a reflectat integral in preturi.

"Pentru relansarea consumului ar trebui ca producatorii si intermediarii sa mai taie din marjele de profit si sa poata veni cu preturi care sa fie acceptate de consumatori.

Baltazar mai spune ca in 2011 nu va fi posibila o reducere a cotei unice fiindca exigentele fiscale sunt foarte mari.

In opinia sa, evaziunea fiscala reprezinta o problema majora care necesita prioritate in 2011. In ceea ce priveste investitiile din 2010, Baltazar este de parere ca s-au risipit foarte multi bani.

"Contractele de lucrari au continut o serie intreaga de excrescente ale costurilor care probabil ca se intorc sub forma de contributii. S-au risipit multi bani in investitii si nu s-a realizat mare lucru", a mai precizat acesta. 

Un economist cunoscut spulberă miturile despre rambursarea anticipată a creditelor. „În acest moment, plătesc o rată cu 50% mai mică”
Un economist cunoscut spulberă miturile despre rambursarea anticipată a creditelor. „În acest moment, plătesc o rată cu 50% mai mică”
Economistul Radu Georgescu a scris duminică, 19 ianuarie, într-o postare pe Facebook, de ce nu este cea mai bună soluție să rambursezi anticipat un credit, mai ales dacă e la început. În...
Marile datorii ale metropolelor țării. Împrumuturile Bucureștiului a ajuns aproape la 850 de milioane de euro, mai mult decât costă un spital regional de urgență
Marile datorii ale metropolelor țării. Împrumuturile Bucureștiului a ajuns aproape la 850 de milioane de euro, mai mult decât costă un spital regional de urgență
România este aproape pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește veniturile din taxe raportate la produsul intern brut. Țara noastră produce mult, dar intrările la buget nu țin...
#arierate, #bogdan baltazar, #consum, #credite, #economie, #evaziune fiscala , #stiri Bogdan Baltazar

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  3. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  4. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  5. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  6. Proprietarii de autoturisme vechi primesc bani de la stat. Cât ar putea încasa în 2025
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  9. Câți români muncesc la stat și câți ar putea fi concediați imediat, pentru eficientizarea banului public
  10. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat