Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Baltazar: arieratele din economie, de 10-15 ori mai mari decat arieratele statului catre firme

Baltazar: arieratele din economie, de 10-15 ori mai mari decat arieratele statului catre firme

"Statul este principalul vinovat. Firmele nu-si onoreaza contractele, creditele comerciale, nu numai fiindca nu-si primesc datoriile de la stat. Apreciez nivelul arieratelor per ansamblul economiei de 10-15 ori mai mare decat nivelul arieratelor statului catre firmele private fiindca se creeaza efectul de bulgare de zapada", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro. 

Potrivit consultantului, economia Romaniei va inregistra o crestere economica de aproximativ 0,5% in 2011. In opinia lui Baltazar, cresterea economica va veni de la exporturi si din revirimentul firmelor care s-au restructurat si care vor reusi sa-si faca simtita prezenta pe piata.

"Consumul ramane o mare problema pentru noi fiindca reprezinta 70% din PIB si cred ca vor fi probleme importante in aceasta zona", a subliniat Bogdan Baltazar.

Potrivit analistului, scaderea consumului se datoreaza necesitatii restructurarii fiscale si scaderii deficitului mare din acest an, deficit care a ramas in limita de 6,8% .

"Statul este principalul vinovat. Firmele nu-si onoreaza contractele, creditele comerciale, nu numai fiindca nu-si primesc datoriile de la stat.

Apreciez nivelul arieratelor per ansamblul economiei de 10-15 ori mai mare decat nivelul arieratelor statului catre firmele private fiindca se creeaza efectul de bulgare de zapada", a mai subliniat Baltazar.

Conform analistului, comerciantii au absorbit majorarea de TVA partial in marja de profit in conditiile unei cereri de consum mai scazute, astfel majorarea TVA cu 5% nu s-a reflectat integral in preturi.

"Pentru relansarea consumului ar trebui ca producatorii si intermediarii sa mai taie din marjele de profit si sa poata veni cu preturi care sa fie acceptate de consumatori.

Baltazar mai spune ca in 2011 nu va fi posibila o reducere a cotei unice fiindca exigentele fiscale sunt foarte mari.

In opinia sa, evaziunea fiscala reprezinta o problema majora care necesita prioritate in 2011. In ceea ce priveste investitiile din 2010, Baltazar este de parere ca s-au risipit foarte multi bani.

"Contractele de lucrari au continut o serie intreaga de excrescente ale costurilor care probabil ca se intorc sub forma de contributii. S-au risipit multi bani in investitii si nu s-a realizat mare lucru", a mai precizat acesta. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2299 ori