Vom adera la zona euro cu un salariu mai mare decat in prezent

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 00:57
2017 citiri
Vom adera la zona euro cu un salariu mai mare decat in prezent

Salariul mediu pe care il vor avea romanii la momentul adoptarii monedei euro poate fi mai mare decat nivelul actual doar cu cat va creste productivitatea in urmatorii cinci ani, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Salariul mediu de acum inmultit cu cresterea productivitatii muncii de pana in 2015. Nu mai mult de atat", a spus Croitoru, intrebat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ce salarii vor avea romanii la intrarea in zona euro.

El a exclus posibilitatea aderarii la euro cu salarii mai mici decat in prezent, sugerand implicit ca Romania nu va intra in zona euro daca nu va creste productivitatea in urmatorii ani. Cele mai recente date ale INS arata, pentru februarie, un castig salarial mediu net de 1.411 lei.

"Clasa politica trebuie sa inteleaga ca obiectivul nostru este sa intram in euro in 2015", a spus Croitoru. El si-a exprimat optimismul ca Romania va duce la bun sfarsit acordul cu FMI si va reusi sa-si atinga obiectivul de aderare la moneda euro, avand in vedere ca istoric "cu chiu cu vai" a intrat in NATO si UE.

Pe de alta parte, el spune ca de 20 de ani Romania nu a avut "proprietatea acordului cu FMI". "Numai un acord s-a finalizat, cel din perioada guvernului Nastase, si ala impinsi de la spate", a spus Croitoru.

El a explicat astfel conditiile in care presedintele Traian Basescu a afirmat la sfarsitul lunii martie, cu ocazia vizitei directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, la Bucuresti, ca Romania doreste o relatie pe termen lung cu Fondul.

Pe de alta parte, el a enumerat aspectele pozitive dar si pe cele negative ale intrarii in zona euro, considerand ca principale avantaje facilitarea schimburilor comerciale si eliminarea riscului valutar, inclusiv din activitatea de creditare.

"In mod cert intr-un orizont de 2-3-4 ani de la aderare creditele vor fi mai ieftine", a spus Croitoru.

Din perspectiva dezavantajelor, el a aratat ca un soc extern ca actuala criza financiara se difuzeaza in economia romaneasca pe patru canale - curs de schimb, ratele dobanzilor, piata muncii si piata bunurilor, iar dupa adoptarea euro vor ramane doar ultimele doua canale, intrucat politica monetara si cea de curs vor fi preluate de Banca Centrala Europeana.

"Un soc ca cel de acum s-ar fi reflectat intr-un somaj mult mai mare (daca Romania era in zona euro)", a mai spus el. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#croitoru, #bnr, #zona euro, #aderare , #stiri BNR