Volumul creditelor lombard acordate bancilor de BNR s-a redus la doar 139 milioane lei in aprilie

Vineri, 22 Mai 2009, ora 18:00
2107 citiri
Volumul creditelor lombard acordate bancilor de BNR s-a redus la doar 139 milioane lei in aprilie

Volumul creditelor lombard acordate bancilor comerciale de BNR a scazut in aprilie la doar 139 milioane lei, plasandu-se pentru prima data in ultima jumatate de an sub volumul depozitelor plasate pentru o zi la banca centrala, care a ajuns la 4,6 miliarde lei, arata datele BNR, potrivit Newsin.

Astfel, bancile s-au imprumutat in aprilie de 139 milioane lei de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin facilitatea de credit (sau credit lombard), suma de 115 ori mai mica fata de luna anterioara, cand BNR a imprumutat bancile cu 16 miliarde lei.

Bancile au apelat mai putin si la facilitatea de depozit a BNR, volumul depozitelor plasate de bancile comerciale la o dobanda de 6% injumatatindu-se la 4,59 miliarde lei in aprilie, de la 9,92 miliarde lei in a treia luna din 2009.

Facilitatea permanenta de credit pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata in prezent la o rata a dobanzii anuale de 13,5% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi de tip overnight (pentru o zi).

In aprilie, bancile s-au imprumutat prin facilitatea de credit la o dobanda anuala de 14%. In primele patru luni din 2009, BNR a imprumutat bancile prin facilitatea lombard cu 86,27 miliarde lei, in timp ce volumul depozitelor constituite de banci prin facilitatea speciala a bancii centrale s-au ridicat la 23,19 miliarde lei.

In schimb, bancile s-au imprumutat in aprilie de la BNR mai mult prin operatiuni de tip repo, care reprezinta injectii de lichiditate in piata din partea bancii centrale, dar la care dobanda este mult mai mica, fiind egala cu cea de politica monetara (de 10% pe an, in aprilie, si de 9,5% in prezent).

Datele BNR arata ca tranzactiile repo au avut un volum mediu zilnic de 811,4 milioane lei in aprilie, fata de 690,3 milioane lei in martie sau 455 milioane lei in februarie.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci incepand cu ultimele trei luni din 2008, cand bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, in conditiile lipsei de incredere din piata, care determina raspandirea inegala a lichiditatii si costuri mai mari pentru atragerea acesteia.

In octombrie, dobanzile din piata interbancara au urcat accelerat, depasind, in unele cazuri, 100%. Guvernatorul BNR a vorbit despre un "atac asupra leului". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credit, # lombard, # bnr, # valoare, # tranzactii, # dobanzi , #stiri BNR