Videanu: o crestere de 5% a TVA ar fi crescut inflatia cu noua procente

Luni, 24 Mai 2010, ora 15:46
1019 citiri
Videanu: o crestere de 5% a TVA ar fi crescut inflatia cu noua procente

Ministrul Economiei, Adriean Videanu a afirmat ca o crestere a nivelului fiscalitatii ar fi afectat intreaga populatie aproape in aceeasi masura in care vor fi afectati bugetarii de preconizatele reduceri, potrivit Newsin.

Ministrul a spus ca decizia reducerii cheltuielilor bugetare a fost luata in defavoarea celei de crestere a taxelor dupa efectuarea unei analize cu specialistii Bancii Nationale si cu specialistii din Academia Romana.

"Din punctul de vedere al analizei facute in cadrul guvernului cu BNR, cu specialistii din Academia Romana, solutia majorarii taxelor nu face decat sa ia din puterea de cumparare a intregii societatii cam la acelasi nivel si amana relansarea economica cu patru ani.

Cresterea TVA de la 19% la 24% induce o inflatie de 0,7% pentru fiecare punct de crestere. Deci am 4 si cu 5, care este majorare, asta face 9%", a declarat duminica Videanu in cadrul unei emisiuni Realitatea TV.

Videanu a apreciat ca reducerea cheltuielilor bugetare se impune si prin prisma programelor de asistenta sociala. "Statul social are anumite vulnerabilitati si trebuie sa se modernizeze. Eu as vedea modernizarea statului in sensul de a-l pune pe om sa munceasca.

Este absolut inadmisibil ca venitul minim garantat sa se dea, nu vreau sa dau numele comunei, la doua mii si ceva din 3.700 de locuitori si, la un control facut de prefect, o mie si ceva sunt plecati in Spania", a spus ministrul Economiei.

De asemenea, el a apreciat ca regandirea modului in care statul foloseste banii incasati trebuie sa se faca si in sectoare in care care au nevoie de personal suplimentar. "Sectorul public trebuie restructurat puternic, inclusiv in domeniul invatamantului.

Inteleg ca dintre profesori, 30% sunt suplinitori care nu au nici calificarea necesara si nici nu ajuta la evolutia copilului. De ce nu marim norma profesorului de la 16 la 22 de ore cum este norma europeana? Asa il platim si mai bine pe profesor si am garantia ca pe copil il invata cineva calificat", a exemplificat ministrul.

Pe de alta parte, Videanu a tinut sa replice acuzelor unui lider sindical, nemultumit ca scrisoarea guvernului catre FMI nu cuprinde reduceri in ceea ce priveste cheltuielile materiale ale statului.

"Cheltuielile materiale au scazut de la 6,1% la 5,2% din 2009 pe 2010.

Mai mult de jumatate sunt cheltuielile cu spitalele si cu medicamentele. Nu vreau sa inducem populatiei impresia ca acest cheltuieli materiale se reduc la achizitiile facute de ministere", a ripostat Videanu. 

#bnr, #bugetari, #fiscalitate, #tva, #videanu , #stiri BNR