Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vezi cum se va calcula rata dobanzii de referinta

Vezi cum se va calcula rata dobanzii de referinta

Rata dobanzii de referinta se va calcula dupa o alta metodologie, deoarece cea actuala nu permite intodeauna Bancii Nationale a Romaniei sa ia masurile adecvate de interventie pentru reglarea lichiditatii in sectorul bancar, potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Calculul ratei dobanzii de referinta se va realiza dupa o reglementare a BNR, pentru a permite bancii centrale sa isi adapteze activitatea unor conditii neasteptate pe piata monetara, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

"Caracterul de urgenta legat de promovarea acestei initiative legislative este impus de faptul ca, in prezent, actuala metodologie de calcul a ratei dobanzii de referinta nu permite intotdeauna Bancii Nationale a Romaniei ca, pe baza conditiilor reale manifestate pe piata monetara interbancara, sa adopte masuri adecvate de interventie in scopul reglarii lichiditatii la nivelul sistemului bancar, fapt ce poate conduce la interpretarea, in mod eronat, de catre participantii de pe piata a semnalelor venite din partea bancii centrale in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor sale de politica monetara", potrivit proiectului de ordonanta.

Banca Nationala a Romaniei este obligata astfel sa realizeze operatiuni doar pentru crearea premiselor necesare calculului dobanzii de referinta.

Vezi continuarea pe ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1913 ori