Vasilescu: Un imprumut pentru investitii multiplica si banii si bunastarea

Marti, 27 Iulie 2010, ora 14:08
1673 citiri
Vasilescu: Un imprumut pentru investitii multiplica si banii si bunastarea

Posibilitatea contractarii de catre Romania a unui nou imprumut pentru investitii ar fi oricand binevenita, deoarece unui astfel de imprumut "poate sa-i faca fata orice tara pentru ca investitiile sunt multiplicatoare: multiplica si banii si bunastarea", a declarat, marti, Adrian Vasilescu, citat de NewsIn.

In schimb, consilierul guvernatorului bancii centrale Adrian Vasilescu a atras atentia ca Romania nu-si permite in prezent "sa poarte doua fronturi: unu, pentru sanatatea bugetului, si un alt front pentru iesirea din recesiune". 

"Asta e punctul meu de vedere. Eu cred ca anul asta trebuie sa mergem pe un singur front si anume pe insanatosirea bugetului", a adaugat Vasilescu.

El a mai spus ca aceasta ar putea implica si posibilitatea ca din 2011 sa aiba loc anumite miscari in sistemul de impozitare. 

"Nu stiu daca relaxare sau rearanjare a sistemului de impozitare, dar e un lucru pe care nu putem sa il ocolim", a mai spus Vasilescu.

Reprezentanti ai executivului au anuntat in ultimele zile ca iau in calcul inclusiv reducerea cotei unice de la 16% la 10% si majorarea taxei e valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 25%, dar analistii ING Bank Romania notau intr-un raport publicat marti ca, "in contextul actual foarte dificil din punct de vedere fiscal, asemenea anunturi par mai mult amuzante decat plauzibile".

Vasilescu a mai spus ca Romania este intr-o continua concurenta cu tarile din regiune, precum Ungaria si Bulgaria, in ce priveste atragerea de fonduri de la investitori si trebuie sa poarte in continuare aceasta batalie pentru investitii.

"Si Ministerul de Finante se uita imprejur, vede ce e in Bulgaria, vede ce e in Ungaria si stie ca sunt tari concurente cu noi la atragerea de investitii straine si cum noi avem nevoie de investitii straine ca de aer si de soare atunci normal ca ar trebui sa ne gandim cum sa atragem la noi aceste investitii.

Fie ca e vorba de modificarea TVA, a cotei unice in jos, in sus... Nu stiu.. Dar aceasta batalie cu tarile din jur pentru atragerea de investitii straine ar trebui s-o purtam in acest an si la anul si in anii care vor veni", a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nu a exclus posibilitatea ca Romania sa dea semne de iesire din recesiune incepand cu sfarsitul anului viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#bnr, #investitii, #vasilescu , #stiri BNR