Vasilescu: Romania trebuie sa insanatoseasca bugetul in 2010

Marti, 27 Iulie 2010, ora 12:02
1320 citiri
Vasilescu: Romania trebuie sa insanatoseasca bugetul in 2010

Romania nu poate lupta, in prezent, pe doua fronturi, "insanatosirea bugetului" si iesirea din recesiune, si ar trebui sa se concentreze in acest an pe primul dintre ele si anul viitor pe cel de-al doilea, a declarat marti Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.

"Romania in momentul de fata nu poate sa se lupte pe doua fronturi, adica si pentru sanatatea bugetului si pentru iesirea din recesiune. Anul asta trebuie sa mergem pe un singur sens, insanatosirea bugetului", a afirmat Vasilescu.

El a aratat ca o revenire pe plus a cresterii economice ar putea avea loc abia spre sfarsitului anului viitor, doar daca vor avea loc ajustarile bugetare.

"Anul viitor va trebuie sa deschidem si un front spre iesirea din recesiune, iar daca lucrurile merg bine putem sa vorbim de o crestere pe plus spre sfarsitul anului", a spus Vasilescu.

Oficialul BNR a aratat ca pe langa batalia pentru insanatosirea bugetului, Romania va trebui sa duca o lupta si pentru atragarea investitiilor straine directe, capitol la care este in concurenta cu tari precum Ungaria sau Bulgaria.

"Si Ministerul Finantelor se uita in jur la tari precum Bulgaria sau Ungaria, care sunt concurente cu noi, si cand noi avem nevoie de investitii straine ca de aer si soare, normal ca trebuie sa ne gandim cum sa le atragem", a adaugat Vasilescu.

In ceea ce priveste o posibila rationalizare a salariilor si pensiilor, Vasilescu a spus ca este "o vorba aruncata pripit pe piata", si nu se exista o problema in acest sens in 2010 sau anul viitor. 

El a precizat ca aceste consideratii au fost facute in nume propriu si nu reprezinta punctul de vedere al BNR, si nici nu se refera la discutiile din ultimele zile dintre reprezentantii FMI si autoritatile romane.

"Nu numai Romania, ci si alte tari din Europa in momentul de fata nu au forta sa duca un razboi pe doua fronturi, respectiv pe partea reluarii cresterii economice, cat si pe partea unei ajustari sanatoase", a afirmat Vasilescu pentru MEDIAFAX.

El a explicat ca Romania trebuie sa se pregateasca pentru un nou ciclu economic, iar in momentul cand va fi reluata cresterea, aceasta va trebui sa aiba cateva baze sanatoase, iar ajustarea fiscala si restructurarea economiei in general sunt cateva dintre ele.

"Din analizele mele am ajuns la concluzia ca nici economia privata nu a facut pasi spre restructurare. Disponibilizarile si reducerea de cheltuieli, cam la atat s-au rezumat restructurarile", a adaugat Vasilescu. El a adaugat ca este necesara o restructurare care sa cuprinda si calitatea productiei din Romania.

"In timpul boom-ului din perioada 2003-2008 am avut un tandem, o combinatie fericita intre cresterea economiei si dezinflatie. Dar am trait si vremuri in care economia a fost exprimata printr-un dezechilibru puternic intre cresterea cererii de consum pe toate planurile - de la limuzine si case pana la bunuri curente - si oferta interna de bunuri si servicii, care a fost modesta in toata aceasta perioada", a spus Vasilescu.

El a concluzionat spunand ca un un nou ciclu economic trebuie avuta in vedere evitarea unei astfel de situatii. 

 

 

#bnr, #buget, #recesiune, #romania, #vasilescu , #stiri BNR