Vasilescu: Noile norme de creditare s-ar putea aplica de la sfarsitul lui octombrie

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:29
1725 citiri
Vasilescu: Noile norme de creditare s-ar putea aplica de la sfarsitul lui octombrie

Normele privind creditele de consum pentru persoane fizice ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, conform consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, relateaza NewsIn.

"Astazi (marti, 20 septembrie, n.r.) se va incheia dezbaterea. Propunerile vor fi sintetizate, apoi se va face un document care va fi inaintat Consiliului de Administratie, unde va fi dezbatut. Nu pot sa spun ce va trece din normele propuse, fiind vorba de vot care trebuie sa aiba cel putin cinci «da». (...) Banuiesc ca vor intra in vigoare pana la sfarsitul lui octombrie", a precizat Vasilescu.

Potrivit unui proiect BNR care stabileste regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

In ceea ce priveste creditele imobiliare, regulamentul aduce precizari in privinta garantiei. "Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ in cazul creditelor acordate in lei, 70% in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte valute sau indexate la cursul unor alte valute", se mai arata in document.

Aceste prevederi nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat.

Proiectul BNR vine si cu precizari importante in ceea ce priveste informarea corecta a clientilor de catre banci.

"Imprumutatorii trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri editate continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela", se arata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credit, #credit consum, #nou cod civil, #noi norme credit, #vasilescu, #bnr , #stiri BNR