Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vasilescu: bugetul a incasat zero lei din economia facuta cu salariile BNR

Vasilescu: bugetul a incasat zero lei din economia facuta cu salariile BNR

Bugetul a pierdut venituri echivalente a "mii si mii de pensii" prin taierea salariilor de la Banca Nationala, fara sa fie incasat vreun leu, intrucat, conform legii, economiile au fost incluse in fondul de rezerva al bancii centrale, afirma Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Legea nu permitea ca economiile realizate sa fie varsate la buget, dar nici sa fie incluse in contul de profit, fiind alocate la fondul de rezerva, a carui destinatie este acoperirea unor eventuale pierderi viitoare. 

Astfel, bugetul a incasat zero lei din economia facuta cu salariile. Ba mai mult, prin taierea de 25% n-au mai fost virate la buget ca impozit pe venit si CAS-uri sume care echivaleaza cu plata a mii si mii de pensii", a precizat Vasilescu.


Intrebat daca salariile la nivelul BNR vor ramane reduse, Vasilescu a replicat: "Dar ce, suntem in Kafka?"


Surse oficiale declarasera pentru MEDIAFAX ca exista discutii la nivelul BNR daca salariile vor reveni la nivelul din iunie 2010, inainte de taierea cu 25%, sau vor fi majorate cu un procent inferior, cum se va intampla in cazul bugetarilor.


Legea de reducere a salariilor bugetarilor a prevazut si scaderea veniturilor angajatiilor din BNR.


Initial, legea prevedea ca economiile obtinute sa se faca venit la bugetul de stat, dar dupa interventia Bancii Centrale Europene, care a atras atentia ca un astfel de mecanism ar echivala cu finantarea directa a bugetului de catre banca centrala, sumele rezultate din taierile de salarii de la BNR au fost virate in fondul de rezerva.


Astfel, statul nu a incasat niciun leu din economiile realizate si mai mult a avut venituri nerealizate din impozitul pe venit si CAS-urile aferente sumelor cu care s-au redus salariile.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1270 ori
Citeste mai multe desprebnr pensii reducere salarii adrian vasilescu