Vasilescu, BNR: Situatia financiara a Romaniei nu este deloc una fericita

Joi, 01 Iulie 2010, ora 09:17
2355 citiri
Vasilescu, BNR: Situatia financiara a Romaniei nu este deloc una fericita

Presiunea majorarii TVA asupra preturilor va fi resimtita printr-un soc inflationist de scurta durata, a declarat miercuri, in cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Realitatea TV, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, informeaza NewsIn.

Vasilescu admite ca in perioada urmatoare preturile vor creste artificial, pe fondul majorarii taxei pe valoare adaugata (TVA).

"Da, ne asteptam la un soc inflationst in perioada imediat urmatoare, de scurta durata," a spus Vasilescu, in cadrul emisiunii "Realitatea te priveste".

Vasilescu a precizat, insa, ca inflatia se va tempera odata cu scaderea cererii de consum si ca la finele anului nu se va ajunge la o inflatie de doua cifre, asa cum estimeaza unii analisti.

Totodata, Vasilescu sustine ca moneda nationala, aflata acum la un minim istoric fata de euro, isi va reveni.

BNR a afisat miercuri un curs de referinta de 4,3688 lei/euro - a treia zi consecutiva de minim istoric pentru moneda nationala, dupa ce marti s-a atins 4,3523 lei/euro, iar luni - un prim minim istoric la un curs de 4,3257 lei/euro.

"Piata a reactionat luni, marti si miercuri. Luni a fost o depreciere cu 4 bani, marti cu 2, azi cu un ban. Iata ca suntem intr-un plan de calmare a involburarii leului", sustine consilierul guvernatorului.

"Pana la aparitia unor noi solutii de reducere a cheltuielilor bugetare, situatia financiara a Romaniei nu este deloc una fericita", a declarat anterior Vasilescu intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

"Taxa pe valoare adaugata... va insemna o reducere a puterii de cumparare pentru intreaga populatie a tarii si o inflatie care ne va da multe dureri de cap de aici incolo", a spus Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vasilescu inflatie, # situatie financiara leu revenire , #stiri BNR