Vasilescu (BNR): Ponderea creditelor neperformante in total credite a ajuns la 18% in Bucuresti

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 08:25
1589 citiri
Vasilescu (BNR): Ponderea creditelor neperformante in total credite a ajuns la 18% in Bucuresti

Ponderea creditelor neperformante in total credite este in prezent de 18%, a declarat, miercuri, la TVR 1, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

"Banca Nationala este pe faza. N-a scapat nimic, dar absolut nimic din totalul acestor credite neperformante ca sa nu fie provizionate. La sange a fost controlat si credit cu credit a fost provizionat. Ele toate sunt garantate 100%. Din pacate, se revarsa totul in sistemul bancilor pentru ca, iata, nu mai este profit anul acesta. Ar trebui sa ne pese de profitul bancilor deoarece companiile romanesti au nevoie de bani. Banii cu imprumut trebuie sa vina de la banci", a spus Vasilescu.

In alta ordine de idei, Adrian Vasilescu a tinut sa sublinieze ca Banca Nationala nu este "Ministerul Bancilor".

"Banca Nationala este un arbitru. In al doilea rand, este reglementator. (...) Dar, mai departe, gestiunea fiecarei banci si-o face banca singura, managementul si-l face singura. S-ar putea sa avem o fuziune in acest an in sistemul bancar si asta nu depinde de Banca Nationala", a explicat Vasilescu.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara, recent, ca nivelul creditelor neperformante este de 17%. In opinia acestuia, nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca pe termen scurt, existand presiuni in acest sens.

"Depinde de perspectivele de crestere pe termen scurt ale economiei, de increderea consumatorilor corporativi si persoane fizice, dar si de disponibilitatea bancilor de a mai da credite. Daca se relanseaza creditarea intr-o maniera sustenabila, acest raport al creditelor neperformante va tinde sa se erodeze in timp. Asteptam sa inceapa sa se intample acest lucru, dar, pe termen scurt, asteptam sa existe presiuni pentru cresterea creditelor neperformante", a spus Popa.

Potrivit acestuia, daca bancile nu vor fi mai active in restructurarea creditelor neperformante si in vanzarea lor, ceea ce este de asteptat sa se intample intr-o maniera ordonata, acestea se vor afla sub presiunea nevoii de provizionare a creditelor neperformante, ceea ce inseamna marje bancare destul de rigide.

#credite neperformante banci Bucuresti, #credite neperformante Romania, #Adrian Vasilescu credite neperformante , #stiri BNR