Vasilescu (BNR): Oscilatiile leului, cauzate de grevele sindicatelor

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 15:07
1712 citiri
Vasilescu (BNR): Oscilatiile leului, cauzate de grevele sindicatelor

Oscilatiile mai mari ale cursului de schimb din ultimele zile sunt in general armonizate cu evolutiile din regiune, diferentele de pe piata valutara locala fiind probabil legate de framantarile sociale din Romania, a declarat marti, pentru NewsIn, consilierul guvernatorul BNR, Adrian Vasilescu.

Vasilescu a precizat ca oscilatiile din ultima perioada ale cursului de schimb sunt armonizate cu evolutia valutelor emergente din zona, insa amplitudinea mai mare pe leu "e posibil sa fie legata si de framantarile sociale de la noi".

Sindicatele care ii reprezinta pe angajatii din sistemul bugetar au declansat actiuni de protest, fiind nemultumite de forma Legii unitare a salarizarii pe care guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea, si au anuntat o greva generala pentru 5 octombrie.

Referitor la opiniile care estimeaza o depreciere puternica a leului in continuare, consilierul guvernatorului BNR sustine ca starea actuala a pietei valutare nu anunta astfel de miscari. "L-as cita pe guvernatorul BNR, care a spus limpede ca starea actuala a pietei valutare, racordata indeosebi la caderea puternica a deficitului de cont curent, nu anunta niciun fel de depreciere a leului", a spus Vasilescu.

Leul s-a depreciat in ultimele zile, cursul de referinta atingand luni un varf al ultimelor aproape sase luni, de 4,2747 lei/euro, in conditiile in care, vineri, cursul de schimb a depasit pe piata interbancara nivelul de 4,28 lei/euro.

In legatura cu informatiile vehiculate de presa in ultimele zile despre un atac speculativ care ar fi avut loc asupra leului, oficialul BNR a precizat ca este vorba de interpretari eronate ale unor declaratii ale guvernatorului BNR. "Declaratia potrivit careia ar fi avut loc un atac asupra leului a fost scoasa din context si interpretata eronat.

Guvernatorul Mugur Isarescu a facut aceasta declaratie acum aproximativ 10 zile, insa nu a vorbit despre un atac care s-ar fi produs, ci despre un posibil atac ce ar putea interveni in aceasta toamna, context in care a spus: 'Noi suntem cu ochii pe ei', referindu-se la speculatori", a afirmat Vasilescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #depreciere, #leu, #sindicate, #valuta , #stiri BNR