Vasilescu: BNR nu va mai avea niciodata contracte cu ziarele

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 13:19
1031 citiri
Vasilescu: BNR nu va mai avea niciodata contracte cu ziarele

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avut contracte de parteneriat cu multe ziare in perioada 1996 - 2008, exclusiv pentru incurajarea educatiei financiar-bancare, dar asemenea colaborari nu vor mai exista probabil niciodata, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.

"Banca Nationala are aceasta misiune de a face educatie financiar-bancara. Cred ca ati vazut zilele trecute ca a fluturat, prin Cancan si cateva ziare electronice, o stire scrisa de Tiberiu Lovin, care spune el ca BNR isi cumpara bunavointa presei platind bani, miliarde de lei, unor institutii de presa.

Din pacate, stirea este falsa pentru ca din momentul in care a inceput criza, Banca Nationala nu a mai putut sa faca asta.

Noi am avut pana in 2008 contracte de parteneriat cam cu toate ziarele, si am dat intr-adevar miliarde de lei vechi, pentru a incuraja ziarele sa lase la o parte ideea de audienta si sa scrie si stiri sau comentarii de educare financiar-bancara", a spus Vasilescu, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Oficialul BNR a mentionat ca aceasta idee a plecat de la o dezbatere cu reprezentanti ai presei, FMI si Bancii Mondiale, in care oficialii Fondului au aratat ca ziarele se "comercializeaza", iar institutiile trebuie sa finanteze activitatile de educare financiar-bancara pentru a obtine rubrici si spatii in ziare.

"Totul a plecat de la o dezbatare la Sofia. Reprezentantii FMI au venit cu ideea ca azi in lume ziarele se comercializeaza, iar institutiile care pot sa sustina financiar activitatile de educatie financiara trebuie s-o faca (…) nu ne-au tinut curelele cu televiziunile astfel incat sa fie si activitate de educatie financiar bancara.

Din 1996 si pana in 2008, BNR a avut astfel de contracte de parteneriat cu ziare, reviste, si toate ziarele care au avut print de financiar. In 2008 am incheiat. Domnul Lovin scrie ca este un proiect in derulare. Din pacate nu. Din pacate, institutia a inchis acest capitol si probabil nu il va mai deschide niciodata", a continuat Vasilescu.

El a precizat ca reprezentantii ziarelor cu care banca centrala a avut astfel de contracte stiu foarte bine ca "niciodata BNR nu a invocat in vreun dialog cu vreun ziar contractul".

Vasilescu a concluzionat reiterand ca BNR a incheiat acele contracte exclusiv pentru educatia financiar-bancara.

Tiberiu Lovin a publicat, in aceasta saptamana, un articol pe reportervirtual.ro in care sustine ca publicitatea oferita "cu generozitate" de BNR mai multor ziare de mare circulatie a contribuit la "imaginea imaculata" a guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu.

Potrivit lui Lovin, in medie, fiecare ziar mare a primit intre doua si trei miliarde lei anual.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#contracte, #imagine, #publicitate, #vasilescu, #ziare , #stiri BNR