Vasilescu (BNR): legea de reducere a TVA la 5% contine o minciuna

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 23:06
1846 citiri
Vasilescu (BNR): legea de reducere a TVA la 5% contine o minciuna

Legea de reducere a TVA la 5% la alimentele de baza contine o minciuna, intrucit sunt specificate doar cinci produse pentru care se aplica, nefiind vorba de alimentele la care au acces oamenii saraci, a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu la emisiunea "3X3" de la Realitatea TV, potrivit Newsin. 

"Acolo (in textul legii de reducere a TVA la 5%, n.r.) este o minciuna. O minciuna in documentul acela care are o singura pagina. Si anume, s-a spus ca a scazut TVA la 5% la alimentele de baza.

Nu este vorba de niciun fel de alimente de baza. Acolo sunt cinci produse. Un tip de produse inseamna pufuleti. Adica din astea cu cancer in ele, sa le ieftinim ca sa dam mai mult cancer pe piata", a spus Vasilescu.

El a precizat ca exista un nomenclator de produse publicat in Monitorul Oficial si nicun act oficial nu poate iesi din acest nomenclator de produse. Legea ar permite aplicarea unei cote reduse de TVA la carne proaspata, dar nu si la cea refrigerata, ori cei mai multi oameni saraci cumpara carne mai ieftina, cum ar fi mezelurile si produsele din carne.

"La carne refirigrata deja ai iesit din nomenclator. Vine Curtea de Conturi, inspectia financiara si te rade daca ai redus TVA acolo. Cei mai multi oameni saraci cumpara mezeluri. Exista acolo (in textul legii, n.r.) o lista de produse, la carne spune carne proaspata, dar astea nu sunt alimente pentru oamenii saraci.

Sa nu creada populatia Romaniei ca acesata lege a fost pentru ea si nu se aplica. Nu a fost o lege pentru ea", a spus Vasilescu.

Deputatii au adoptat, in 19 octombrie, in plen un proiect de lege apartinand PSD si PNL si care stabileste reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, dar si un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, in favoarea legilor votand inclusiv ministrii Ioan Botis si Elena Udrea.

#vasilescu, #bnr, #reducere, #tva , #stiri BNR