Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Valoarea tranzactiilor derulate luni la BMFMS s-a apropiat de 30 milioane lei

Valoarea tranzactiilor derulate luni la BMFMS s-a apropiat de 30 milioane lei

Prima sesiune a noii saptamani a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu bursiere a condus la o oarecare crestere a volumului de transfer, situatie reflectata de cele 9.787 contracte futures si options, incheiate pe parcursul zilei din 1.466 tranzactii, in valoare totala de 29,3 milioane de lei, informeaza BMFMS.

Lichiditatea este inca scazuta in comparatie cu primele sedinte din luna in curs.

'Investitorii persevereaza in atitudinea de asteptare si prudenta este cuvantul de ordine in ceea ce priveste activitatea lor investitionala. Cei care au totusi au tranzactionat au ramas fideli segmentului financiar', a declarat un broker din piata. S-a putut observa, totodata, cresterea numarului de pozitii futures, fiind consemnate peste 1.500 deschideri. Totalul acestora a ajuns la 142.434. Cumulat cu piata optiunilor, unde suma pozitiilor deschise pe sectoarele put si call era de 20.256, totalul pentru intreaga piata a derivatelor era de 162.690.

In piata valutelor, euro a fost tranzactionat pentru trei termene, anume martie, iunie si, in premiera anul acesta, pentru septembrie. Moneda unica a crescut pentru toate cele trei date, aprecierea cea mai consistenta fiind cea de 2,75 bani pentru septembrie, care a condus la o cota de 3,47 lei pentru un euro.

Pentru scadenta apropiata, moneda unica europeana valora 3,415 lei, in urcare cu 0,5 bani, iar pentru jumatatea anului a fost evaluata la 3,425 lei, de asemenea in crestere dar cu 0,71 bani.

'Efectele deciziei BNR, care a redus cu 0,75 puncte dobanda de politica monetara, nu au intarziat sa apara si in piata sibiana a derivatelor, unde jucatorii mizeaza pe intarirea monedei unice, fapt dovedit de cotatiile la care aceasta a fost transferata', a explicat Minodora Budin, directorul sucursalei Sibiu a Nova Invest.

In aria futures, DESIF 5 au revendicat de aceasta data primul loc in clasamentul zilei, cu 3.918 contracte. Ele au fost cotate la 3,5651 lei/actiune pentru martie, 3,7501 lei/actiune pentru iunie si 3,95 lei/actiune pentru ultima scadenta din an. Daca pentru decembrie pretul stationeaza, DESIF 5 martie au scazut cu 2,49 bani, iar DESIF 5 iunie cu 2 bani.

'Colegele' DESIF 2 au incheiat sedinta pe locul secund cu 3.817 contracte, distanta fata de lider fiind foarte mica. DESIF 2 au fost tranzactionate pentru toate cele patru scadente disponibile si au evoluat in corpore pe un traseu descendent. Pentru luna urmatoare ele au fost cotate la 3,2636 lei/actiune, in coborare cu 2,12 bani, iar pentru vara anului curent cotatia s-a oprit la 3,435 lei/actiune, mai putin cu 1,5 bani in comparatie cu pretul de vineri 09.02. Ultimele tranzactii cu DESIF 2 septembrie si decembrie au fost efectuate la 3,53 respectiv 3,65 lei/actiune, preturi care indica deprecieri de 3 respectiv 14 bani.

Activele suport care beneficiaza constant de o atentie sporita din partea investitorilor, anume DETLV, si care rezista de multa vreme pe primul loc in topul pozitiilor deschise au atras aproape 1.350 contacte si au incheiat ziua pe locul trei. 'La Sibiu, piata s-a deschis calm pe DETLV, situatie care avea sa se schimbe dupa ce preturile au crescut pe piata la vedere, fapt de natura a influenta si piata futures, unde au urmat acelasi traseu', a mai declarat Budin.

In raport cu toate cele trei scadente pe care s-au incheiat tranzactii, DETLV au marcat asadar aprecieri. Concret, DETLV martie au crescut cu 0,71 bani si au inchis la 1,124 lei/actiune, iar DETLV iunie si septembrie au beneficiat de aprecieri cifrate la 0,45 si 1,65 bani, ultimele tranzactii fiind incheiate la 1,1645 si 1,21 lei/actiune.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 762 ori