Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UniCredit: PIB-ul Romaniei va creste cu 1,7% in 2011

UniCredit: PIB-ul Romaniei va creste cu 1,7% in 2011

Economia romaneasca va creste in acest an cu 1,7%, in principal datorita evolutiei solide a exporturilor, iar ratingul de credit al tarii ar putea fi imbunatatit, potrivit unei analize a UniCredit.

"Romania si Croatia sunt singurele economii din regiune unde cresterea PIB-ului din trimestrul al patrulea din 2010 a fost negativa raportat la aceaesi perioada a anului anterior.

Cu exceptia Romaniei, toate tarile (din Europa Centrala si de Est - n.r.) se bucura de un impact pozitiv al PIB-ului de anul trecut in acest an", noteaza analistii UniCredit, cea mai mare banca din regiune.


Cresterea economica modesta din ultimul trimestru al anului trecut, de 0,1% fata de trimestrul al treilea, se datoreaza in mare masura efectelor de inventar, in timp ce consumul privat a scazut cu 0,8%.


UniCredit anticipeaza ca efectele de inventar nu vor mai avea, in acest an, o contributie semnificativa la cresterea PIB-ului, iar consumul va continua sa afiseze evolutii slabe. 


Totusi, performantele solide ale exporturilor vor sustine economia, iar cererea interna va reveni usor in a doua jumatate a anului, contribuind la o crestere de 1,7% a PIB.


Totodata, UniCredit considera ca situatia balantei externe de finantare a Romaniei este solida, iar supravegherea continua a FMI si UE urmeaza, pe de o parte, sa limiteze riscurile de deteriorare a aspectelor fiscale si, pe de alta parte, sa asigure conditii stabile de finantare interna si externa.


Inflatia ridicata va determina BNR sa mentina dobanzile la nivelurile actuale, iar indicatorul va incheia anul la 4,7%, peste intervalul tinta al BNR, de 3% plus/minus un punct procentual, in principal din cauza cresterii preturilor alimentelor si energiei pe plan mondial.


In acest context, analistii UniCredit anticipeaza ca Romania ar putea fi una dintre putinele tari din intreaga lume care sa obtina imbunatatirea ratingului de credit in acest an.


Banca se asteapta ca ratingul de tara sa revina in categoria investment grade in a doua jumatate a anului, contribuind la reducerea costurilor de finantare.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1139 ori