UniCredit: inflatia se va tempera spre 4,2% in a doua parte din 2011

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 13:17
1201 citiri
UniCredit: inflatia se va tempera spre 4,2% in a doua parte din 2011

Grupul UniCredit si-a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru 2010, la 8%, si vede sanse reale ca inflatia sa revina in parametri normali in a doua jumatate a anului viitor, temperandu-se spre 4,2%, potrivit unui raport realizat de economistii grupului bancar, anunta NewsIn.

Totodata, economistii UniCredit considera ca decuplarea economiei Romaniei de restul Europei Centrale si de Est si de Uniunea Europeana a fost determinata de factorii interni, devenind vizibile "efectele daunatoare ale politicii fiscale pro-ciclice din ultimii ani", dar ca economia Romaniei a ajuns la punctul minim al crizei dupa doi ani de declin si exista perspective pozitive pentru 2011, banca asteptandu-se la o crestere mai accentuata a economiei in ultimul trimestru din 2011.

Potrivit raportului, UniCredit se asteapta si ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa mentina dobanda de politica monetara la 6,25% pana la sfarsitul anului.

De asemenea, economistii grupului financiar considera ca tinta de deficit bugetar pentru 2010 poate fi atinsa, intrucat Romania a inregistrat la sfarsitul lunii octombrie un deficit bugetar de 23,7 miliarde lei (4,6% din PIB, fata de tinta de 6,8% pentru finalul anului), iar cheltuielile cu personalul din sectorul public s-au diminuat ca urmare a reducerii salariilor cu 25%.

Raportul UniCredit mai arata si ca performata fiscala si conditiile de finantare externe (ultimele transe care trebuie primite de la Fondul Monetar International si UE in primul trimestru din 2011) continua sa fie cruciale pentru perspectivele Romaniei.

Totodata, UniCredit considera ca moneda nationala nu este inca pregatita pentru o recuperare sustenabila, ca urmare a unor incertitudini in finantarea externa si a riscurilor fiscale, si se asteapta ca valoarea cursului euro-leu sa fluctueze in jurul nivelului de 4,3 lei/euro, cu o usoara apreciere la 4,2 lei/euro spre finalul anului 2011.

#unicredit, #inflatie , #stiri BNR