Unicredit: Bancile vor avea probleme in trimestrele II si III

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 13:33
1381 citiri
Unicredit: Bancile vor avea probleme in trimestrele II si III

Trimestrele II si III vor fi mai dificile pentru bancile din Romania fata de primele luni din 2009, in conditiile in care varful creditelor neperformante ar putea fi atins in a doua parte a anului, a declarat pentru NewsIn responsabilul pe Europa Centrala si de Est al Unicredit, Federico Ghizzoni.

"Impresia mea este ca trimestrele II si III vor fi mai dificile decat primul.

Imprumuturile neperformante reprezinta provocarea acestui an pentru intregul sistem bancar. Cred ca vom ajunge la un varf in a doua parte a anului, dupa care sper ca vom vedea, daca nu o redresare palpabila a economiei, cel putin o revenire a increderii", a spus Ghizzoni.

In primul trimestru al acestui an, sistemul bancar din Romania a inregistrat, la nivel agregat, o pierdere de aproximativ 50 milioane euro.

Potrivit datelor BNR, restantele mai mari de 30 de zile la credite ale populatiei si firmelor au crescut cu 76% in primele patru luni din 2009, pana la 5,041 miliarde lei (1,205 miliarde euro), pe fondul avansului puternic, cu 118,6%, al restantelor la imprumuturile in valuta, de la finalul lui 2008.

Reprezentantul Unicredit a afirmat ca grupul nu este interesat, in prezent, de oportunitati de achizitii in Romania, dar este convins ca aceasta perioada dificila poate motiva bancile sa isi eficientizeze activitatile.

"Aceasta criza este o oportunitate extraordinara pentru banci sa isi puna in ordine activitatile, sa isi creasca productivitatea si eficienta. Cred ca sectorul bancar trebuie sa se restructureze puternic in aceasta perioada, inclusiv sa isi simplifice procedurile", a argumentat Ghizzoni.

Pe de alta parte, el a afirmat ca Unicredit urmareste sa isi majoreze in continuare cota de piata in Romania, unde grupul investeste pe termen lung.

#banci, #credite, #unicredit , #stiri BNR