Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unde vor ateriza dobanzile la termen?

Unde vor ateriza dobanzile la termen?
In momentul actual, cea mai potrivita cale de a ne forma un orizont de asteptare cu privire la inflatie (si indirect la dobanzi) este sa analizam obiectivele asumate de BNR. In primul raport trimestrial cu privire la tintirea inflatiei, banca centrala a anuntat ca vizeaza o crestere a indicelui preturilor de 7,5% in 2005 si de 5% in 2006. De asemenea s-a mai anuntat ca se tolereaza o marja de abatere de la aceste obiective de +/- 1%. Pe scurt, asta ar insemna ca ne putem astepta ca pentru anul curent rata inflatiei sa fie de maxim 8,5% potrivit estimarilor BNR. Cum inflatia cumulata pentru perioada scursa de la inceputul anului si pana in iulie inclusiv a fost de 5,1%, inseamna ca pe perioada urmatoarelor 5 luni ne putem astepta ca preturile sa creasca cel mult cu 3,4%.
Facand o proiectie foarte simplista a acestor cifre, ar insemna ca in urmatoarele 6-12 luni ar trebui sa ne asteptam ca preturile sa creasca cel mult intr-un ritm de 6,5-7% anualizat. Mai trebuie sa tinem seama ca in mod normal randamentele platite de bancheri pentru depozitele constituite de populatie ar trebui sa fie real pozitive (adica sa depaseasca macar inflatia pentru perioada respectiva) pentru a fi cat de cat stimulative pentru deponenti. Altfel, am fi mai tentati sa cheltuim totul pe consumul imediat decat sa economisim, fapt care pe termen lung se poate dovedi extrem de nociv pentru sistemul economic intern.

Trend usor descendent

Analizand conjunctura actuala si evolutiile din ultimele trimestre, apreciem ca marja cu care dobanzile bancare se vor situa in viitor peste inflatie este de maxim 2%. Asta inseamna ca pentru scandetele mai indepartate marja ar putea ajunge si la 2%, in timp ce pentru depozitele pe termen scurt (1-3 luni) ea poate sa scada si sub 1%.

Adunand cele doua cifre la care am ajuns pana acum -estimarea maximala cu privire la inflatie in perioada urmatoare (7% anualizat) si aproximarea unei marje cu care dobanzile pe termen lung ar trebui sa depaseasca ritmul de crestere al preturilor de consum (de maxim 2%) - rezulta ca pe parcursul urmatoarelor luni ne putem astepta ca cele mai bune dobanzi la depozitele pe termen lung (cu maturitatea intre 9 si 12 luni) sa fie de aproximativ 9%, adica exact cat sunt si in prezent. Mai mult chiar, media calculata de noi ce tine seama de dobanzile afisate de 11 dintre cele mai importante banci romanesti indica o dobanda actuala pentru depozitele la 12 luni de aproximativ 8%.

Comparand nivelul actual al dobanzilor de pe piata (atat cel maximal cat si o medie reprezentativa) cu prognoza noastra pentru evolutia acestora pe parcursul urmatoarelor luni (construita pe baza ipotezelor enuntate anterior) ar rezulta ca trebuie sa ne asteptam la o stabilitate a randamentelor monetare, cel putin pana la sfarsitul toamnei, urmata de o evolutie usor descendenta. Credem ca in luna decembrie dobanzile bancare pentru plasamentele cu maturitatea de 12 luni ar putea ajunge pe medie in jurul a 6,5-7,0%.

Autor: Iulian Panait
Banii Nostri


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 943 ori