Trei pasi pentru a fi sigur ca banca iti cere dobanda corecta

Marti, 12 Mai 2009, ora 16:08
1464 citiri
Trei pasi pentru a fi sigur ca banca iti cere dobanda corecta

Pentru a intelege de ce are de platit rata la o anumita dobanda si a fi sigur ca banca nu a strecurat vreo greseala in calcul, clientul poate efectua trei pasi simpli. 

Astfel, in functie de tipul de credit, in lei sau in valuta, formula de calcul are, de cele mai multe ori, doua componente: o dobanda de referinta (Robor - lei, Euribor - euro si Libor - dolari si franci elevetieni) la care se adauga marja de profit, sau de risc, cum mai este numita, a bancii.

Pentru un credit de consum in lei formula ar putea arata in felul urmator: "ROBOR 6M + 3%, marja bancii".

Indicativul 6M se refera la dobanda interbancara la creditele in lei (Robor) pe un termen de sase luni.

Unele dobanzi sunt calculate dupa Robor 3M (la trei luni) sau 12M (pe an).

Cum marja de profit este fixa si contractul precizeaza cum se coreleaza dobanda finala la Robor (lunar, trimestrial sau semestrial), clientul poate verifica singur daca dobanda este corecta sau nu.

Pasul doi este gasirea cotatiei. Cotatia Robor poate fi gasita pe noua sau pe fosta pagina de internet a BNR, dupa cautarea pe internet a sintagmei "istoric Robor".

Pasul trei este calcularea si verificarea dobanzii. Conform cotatiei Robor 6M de luni, dobanda finala este de 14,94%, din care 3% este marja bancii si 11,94% este cotatia Robor la sase luni de la inceputul saptamanii. 

 

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
#banca, #cotatie, #credite, #dobanda, #euribor, #robor , #stiri BNR