Trecerea la euro, profitabila pentru Romania

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 10:27
1653 citiri
Trecerea la euro, profitabila pentru Romania

Introducerea monedei unice europene ar putea fi un pas spre prosperitate pentru Romania, dat fiind faptul ca Romania va putea cunoaste un nou «boom» economic, asemeni multor tari, care la randul lor, odata cu trecerea la euro au inregistrat cresteri economice substantiale.

Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, prevede ca pentru companiile romanesti, in mod special pentru industria producatoare si exportatoare, introducerea monedei europene va aduce avantaje mari, deoarece pierderile, rezultate din vanzarea si cumpararea valutei, vor disparea", relateaza Romania Libera.

Preturile produselor cotidiene vor creste inaintea introducerii monedei europene pentru ca masura sa nu poata fi atribuita acestui proces.

In plus, majoritatea facturilor pentru apa, curent, gaze si telefoane, dar si pentru bunuri mai costisitoare, cum ar fi articolele electronice, masinile sau locuintele, se calculeaza deja in euro, asa ca orice incercare a producatorilor de a majora preturile din cauza aderarii la moneda unica va putea fi usor observata de catre clienti.

Analistii de la X-Trade Brokers spun ca Romania are mari sanse de a profita de pe urma introducerii monedei europene.

"O firma romaneasca ce incaseaza euro din strainatate este intotdeauna obligata sa ii schimbe in lei, de obicei la un curs mult mai mic decat cel al BNR, pentru a-si plati furnizorii locali, salariile etc. In schimb, preturile materialelor de productie cumparate de la furnizorii locali se calculeaza in euro, dar se factureaza in lei la cursul BNR.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare, #curs, #euro, #facturi, #plati, #romania, #valutar , #stiri BNR