Tranzactiile cu dolari, mai riscante decat cele cu euro

Marti, 06 Septembrie 2005, ora 02:12
872 citiri

Persoanele care si-au propus sa-si preschimbe o parte din economii in dolari trebuie sa fie deosebit de prudente. Analistii atrag atentia ca din cauza situatiei de pe plan mondial, evolutia monedei americane este din ce in ce mai putin predictibila.A"Ca urmare a evolutiilor pe pietele internationale, destul de surprinzatoare in ultimele zile mai ales, dolarul a devenit si mai imprevizibil ca pana acum in evolutia fata de leu. Tendinta naturala de scadere a euro - care a revenit in piata dupa ce in perioada anterioara BNR intervenise pentru a inversa curba de evolutie a raportului euro/RON - se compune asadar cu o volatilitate excesiva a cursului euro-dolar si face ca in acest fel operatiunile cu dolari SUA sa fie cele mai riscanteA", sunt de parere analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest. De altfel, acestia remarca faptul ca moneda europeana si dolarul isi continua trendul descendent fata de leu. Distrugerile cauzate de uraganul Katrina au declansat un val de scadere a dolarului pe pietele internationale, ceea ce implicit a facut ca la Bucuresti evolutia negativa a acestuia fata de leu sa fie mai accelerata, in comparatie cu cea a euro. A"Euro a cochetat saptamana trecuta, in zilele de marti si miercuri, cu pragul de 3,50 RON, dar a beneficiat de sustinere destul de puternica la acel nivel, inchizand saptamana deasupra valorii de 3,51 RON. Totusi, panta de evolutie pare sa fie in continuare una descendenta si, cel putin teoretic, ar trebui sa ne asteptam ca moneda unica europeana sa coboare din nou sub 3,5 RON in viitorul apropiatA", spune sursa citata.

Cat priveste depozitele bancare, aceeasi sursa arata ca, in urma prognozelor oferite de Banca Centrala cu privire la inflatie, deocamdata doar o singura banca a reactionat. Astfel, HVB Bank a redus la 4 la suta dobanzile platite pentru depozitele atrase pe toate categoriile de scadente. Celelalte banci monitorizate de KTD Invest nu au operat modificari ale dobanzilor pasive. A"Este destul de clar de acum ca asteptarile pietei sunt indreptate catre o scadere a dobanzilor si nu catre o apreciere a acestoraA", sustin analistii KTD Invest. In ceea ce priveste piata interbancara, dobanzile pe termen scurt raman la niveluri destul de coborate, de 3 la suta A- 5 la suta, in conditiile in care BNR nu a mai intervenit pentru atragerea lichiditatii din piata. Date fiind evolutiile negative cauzate de inundatiile din sudul SUA, analistii economici se asteapta ca Banca Centrala a Statelor Unite (FED) sa nu majoreze din nou rata dobanzii de referinta in cadrul intrunirii de politica monetara din 20 septembrie.

Referitor la piata titlurilor de stat, saptamana trecuta a fost una de vacanta, nefiind adjudecate licitatii pentru tranzactionarea acestor instrumente. A"Ca urmare a faptului ca saptamana trecuta nu s-a incheiat cu succes nici o licitatie de titluri de stat, singura cale de a plasa lichiditatile destul de ridicate in lei detinute de banci au fost depozitele de pe piata interbancara sau depozitele la BNR. Cum insa operatiunile de atragere de lichiditate din piata ale Bancii Centrale au fost destul de rare in ultimele saptamani, presiunea asupra dobanzilor pe termen scurt a fost evidenta si a dus la mentinerea lor la un nivel foarte scazut (3 A- 5 la suta)A", adauga sursa citata. Potrivit acesteia, este de asteptat ca in cadrul licitatiilor viitoare randamentul sa se pastreze la nivelurile actuale sau poate sa mai scada usor.

Nici investitorii in titluri de stat nu au trecut printr-o perioada prea profitabila. Si aceasta ca urmare a evolutiei negative a majoritatii fondurilor de actiuni si diversificate pe parcursul saptamanii analizate, in pofida cresterii bursiere din perioada similara. Explicatia consta in intarzierea de aproximativ trei zile dintre data calcularii valorii activelor si data la care devine valabil pretul unitatilor de investitii.

A"Ar trebui asadar sa ne asteptam ca in primele zile ale acestei saptamani preturile unitatilor de fond sa creascaA", preconizeaza analistii KTD Invest. Saptamana trecuta, cel mai mult au avut de castigat cei care aveau unitati la fondul Intercapital, fond de actiuni, administrat de Certinvest, care a obtinut o crestere de 3,74 la suta. Oricum, dupa mai bine de jumatate de an, pe primul loc in topul cresterii unitatii de investitie se mentine fondul Omninvest, administrat de SIRA.

Gandul