Totul pentru creditare: BNR reduce rezervele minime obligatorii pentru bancile comerciale

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 20:16
1757 citiri
Totul pentru creditare: BNR reduce rezervele minime obligatorii pentru bancile comerciale

Banca Nationala face tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei. "Asul din maneca" ce i-a mai ramas, considerat a fi un stimulent suplimentar pentru creditare , il constituie reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO).

"S-a ajuns in punctul in care nivelul rezervelor minime obligatorii probabil ca incepe sa fie interesant pentru faza urmatoare a politicii monetare", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv de 15% si 20%.

Pentru anul viitor, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei sunt estimate sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.

Viceguvernatorul Bancii Nationale responsabil cu politica monetara, Cristian Popa, a declarat in cadrul unei conferinte la Universitatea din Craiova ca banca centrala intentioneaza sa reduca rezervele minime obligatorii, dar "in pasi mici, sa nu fuga bani din tara".

RMO, un instrument de politica monetara a bancii centrale

Dobanda de referinta a ajuns la un nivel destul de scazut in raport cu inflatia, astfel incat daca Banca Nationala a Romaniei vrea sa continue politica de relaxare, singura solutie pe care o mai are este sa mearga pe reducerea rezervei minime obligatorii.

"Toate conditiile din Romania sunt favorabile unei astfel de masuri, pentru ca economia are nevoie de un stimul si acesta este cel mai eficient mod care se poate oferi in momentul de fata, adica sa lase mai multi bani in piata prin reducerea rezervei minime. Astfel bancile au capacitatea de a mari finantarea si de a stimula creditarea", a declarat analistul economic.

Aceste conditii favorabile pentru banca centrala sa continue politica de relaxare monetara sunt referitoare la :

- rata inflatiei scazuta

- cursul de schimb care a manifestat o stabilitate surprinzator de buna in ultima vreme

- indicatorii macroecomici favorabili

In ultima instanta, reducerea rezervei minime obligatorii ar trebui sa se transmita catre clientii bancilor, in sensul ca bancile vor avea mai multi bani la dispozitie si vor putea sa intensifice creditarea.

"Cu cat sunt mai scazute rezervele minime obligatorii, cu atat bancile au mai mare libertate sa crediteze si au o mai mare putere de a imprumuta" sustine Dochia.

Comapartiv cu situatia din celelalte state europene, nivelul RMO din Romania a fost ridicat, astfel ca se pune problema de a le aduce la nivelul la care sunt in alte tari, din punctul de vedere al analistul.

"Noi am inceput o reducere a rezervelor minime obligatorii inca de acum cativa ani, cand am avut una din cele mai mari rezerve, de pana la 40%", afirma analistul.

De mai multa vreme, BNR vrea sa stimuleze creditarea in lei si sa o descurajeze pe cea in valuta care este mai riscanta. Probabil pastrarea unei diferente intre nivelul rezervei in lei si cea in valuta ramane in continuare un instrument pe care banca centrala il va folosi.

Incercarea BNR de accelerare a creditarii

BNR a oferit in acest an un stimulent pentru ieftinirea creditelor in lei si a accelerat in luna august si a prelungit in septembrie si in noiembrie ciclul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind redusa astfel pana la nivelul de 4%.

In sedinta din 5 august 2013, Consiliul de administratie al BNR a decis sa majoreze la 0,50 puncte procentuale pasul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind coborata la 4,50 la suta.

In conditiile in care noile date disponibile au confirmat previziunile privind decelerarea alerta a inflatiei in primele doua luni ale trimestrului trei, Consiliul de administratie al BNR a decis in cadrul sedintei din 30 septembrie sa opereze inca o scadere de 0,25 puncte procentuale asupra ratei dobanzii de politica monetara.

Asteptarile privind continuarea acestui ciclu in perioada imediat urmatoare si prelungirea trendului de scadere a ratei dobanzii de politica monetara s-au adeverit, astfel ca BNR a decis, in sedinta din 5 noiembrie, reducerea cu inca 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara , pana la nivelul de 4%.

"Nivelul dobanzilor in Romania la credite trebuie sa fie mai scazut.Daca bancile nu vor sa dea credite nu au decat sa traga obloanele. Nu au din ce sa traiasca" a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

In perioada iunie-august 2013, variatia anuala a creditului acordat sectorului privat a continuat sa scada (-6,9 la suta, fata de -6,5 la suta in intervalul martie-mai 2013.

#reducere rezerve minime, #rata rezervelor minime obligatorii, #credite banci, #creditare Romania , #stiri BNR