Tendinta balantei de plati s-a inversat in februarie

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 12:02
1601 citiri
Tendinta balantei de plati s-a inversat in februarie

Deficitul balantei de plati a Romaniei a reinceput sa creasca in februarie, ajungand la 754 milioane euro dupa primele doua luni, in urma diminuarii puternice a transferurilor curente si a dezechilibrului pe partea de servicii, arata datele publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR), transmite NewsIn.

In primele doua luni din 2009, deficitul balantei de plati a fost de doar 459 milioane euro.

Evolutia din februarie reprezinta o inversare de tendinta, dupa mai mult de un an de contractie puternica a deficitului extern, care a continuat si in prima luna din acest an, cand deficitul de cont curent s-a redus cu 73%, la 123 milioane euro.

Deficitul comercial
(FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - a continuat sa se restranga si in primele doua luni din acest an, cu 49,3% pana la 572 milioane euro, de la 1,128 miliarde euro in ianuarie-februarie 2009.

Balanta serviciilor a trecut pe deficit in primele doua luni din 2010, cu un minus de 138 milioane euro, fata de excedentul de 3 milioane euro din perioada similara a anului trecut, mai arata datele BNR.

Principala cauza a deficitului balantei serviciilor a fost segmentul "turism-calatorii", care si-a adancit deficitul la 76 milioane euro, de la 20 milioane euro in primele doua luni din 2009.

De asemenea, segmentul "alte servicii" s-a dezechilibrat si mai mult, cu un deficit de 73 milioane euro, fata de doar 2 milioane euro in ianuarie-februarie 2009.

La randul sau, balanta externa a serviciilor de transport si-a redus excedentul la 11 milioane euro in primele doua luni, de la 25 milioane euro in perioada similara a anului trecut.

Deficitul balantei veniturilor a reinceput si el sa creasca, ajungand la 356 milioane euro la finalul lui februarie 2010, fata de 323 milioane euro in urma cu un an.

Mai putini bani de la romanii din strainatate in februarie

Intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au scazut in primele doua luni ale acestui an cu 41,3% (616 milioane euro), pana la 874 milioane euro, dupa ce inregistrasera un avans important in ianuarie.

In schimb, iesirile de bani au sporit cu 12%, de la 501 milioane euro in ianuarie-februarie 2009 pana la 562 milioane euro in aceeasi perioada a acestui an.

In urma acestor evolutii, excedentul transferurilor curente - care intra in calculul balantei de plati - a scazut de peste trei ori (cu 68,5%), de la 989 milioane euro la doar 312 milioane euro in primele doua luni din 2010.

Anul trecut, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 68,7%, la 5,05 miliarde euro, nivelul dezechilibrului extern revenind la nivelul din 2004, an in care dimensiunea economiei romanesti era, insa, mult mai mica.

#balanta, #comercial, #cont, #curent, #deficit, #romania , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO