Strainii nu mai investesc in Romania

Miercuri, 12 August 2009, ora 12:19
1151 citiri
Strainii nu mai investesc in Romania

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele sase luni cu 42,99% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,894 miliarde euro, fiind cu 21,9% mai mari decat deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), precizeaza NewsIn.

Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.

Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42,02%.

In primul semestru din 2008, investitiile straine directe se cifrau la 5,076 miliarde euro.

Din investitiile straine directe inregistrate in primele sase luni din 2009, participatiile la capital au reprezentat 40,9%, profitul reinvestit - 9,4%, iar creditele intra-grup au acoperit restul de 49,7%, potrivit BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a scazut cu 73,3% in primele sase luni din acest an, la 2,375 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#investitii, #straini, #credite, #firme , #stiri BNR