Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Strainii au investit 2,475 miliarde euro in Romania

Strainii au investit 2,475 miliarde euro in Romania

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele cinci luni cu 42,02% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,475 miliarde euro, fiind de 1,4 ori mai mari ca deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.

Investitiile s-au diminuat si mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%.

In primele cinci luni din 2008, investitiile straine directe se cifrau la 4,269 miliarde euro, nivel care acoperea doar 63% din deficitul de cont curent de la acel moment.

Din investitiile straine directe inregistrate in primele cinci luni din 2009, participatiile la capital au reprezentat 43,2%, profitul reinvestit - 9,1%, iar creditele intra-grup au acoperit restul de 47,7%, potrivit BNR.


Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a scazut cu 75,5% in primele cinci luni din acest an, la 1,776 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

Anul trecut, investitii straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1100 ori
Citeste mai multe desprestraini investitii euro miliarde bani