Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Strainii au acces pe piata titlurilor de stat din 2006

Strainii au acces pe piata titlurilor de stat din 2006
De la 1 ianuarie 2006, investitorii straini au acces liber pe piata secundara a titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor, prin intermediul dealerilor primari, potrivit proiectului de lege adoptat in sedinta de joi de Cabinetul Tariceanu. Concret, investitorii nerezidenti pot cumpara si vinde titlurile de stat emise si puse in circulatie de MFP. "Este un pas cosmetic de liberalizare a contului de capital, efectul insa este aproape nul, deoarece deja din 1997 strainii cumparau titluri de stat prin diferite scheme. Strainii aveau acces la titlurile de stat prin intermediul asa-numitelor vehicule financiare speciale, firme carora le dadeau ordine de cumparare", spune analistul economic Matei Paun, partener la BAC Investment Bank. Efectul legal ar trebui sa se regaseasca in prospectele de emisiune, de aceea ar trebui lamurit daca vor putea fi cumparate doar titluri de stat emise dupa data liberalizarii, a adaugat Paun.

"O astfel de decizie de liberalizare a accesului investitorilor straini pe piata secundara a titlurilor de stat este inca un pas inainte in procesul de integrare a Romaniei si ne apropie de clubul select in care vrem sa intram de la 1 ianuarie 2007, numit Uniunea Europeana", ne-a declarat, ieri, Mugur Stet, reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Dupa liberalizarea contului de capital, masura adoptata de Romania in acest an, noile prevederi legate de tranzactionarea libera a titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor reprezinta, potrivit oficialilor din Finante, o cale de finantare neinflationista a datoriei publice a Romaniei.

Pe piata secundara a titlurilor de stat organizata de BNR, pe care actioneaza dealerii primari din bancile comerciale, luna octombrie 2005 a insemnat un volum mediu de 39,8 miliarde lei prin 21 de tranzactii. Media zilnica a tranzactiilor a scazut la 31,1 miliarde lei in ultima saptamana, iar sedinta de ieri, cu 22 de tranzactii, s-a inchis cu o valoare totala de doar 25,2 miliarde lei.

Persoanele nerezidente in Romania pot tranzactiona, din ianuarie 2006, titluri de stat pe piata secundara prin intermediarii autorizati pe aceasta piata, in conformitate cu reglementarile in vigoare, potrivit proiectului adoptat de Guvern. Proiectul de lege modifica Ordonanta Guvernului nr. 66/1997, privind regimul investitiilor straine in Romania realizate prin cumpararea de titluri de stat, eliminand obligativitatea autorizarii investitorilor straini anterior participarii la tranzactiile de pe piata tilurilor de stat, prin prospectul de emisiune. "Este eliminata si prevederea care precizeaza ca Ministerul Finantelor Publice va indica, prin ordin al ministrului, acele serii de titluri de stat deschise participarii investitorilor nerezidenti", se arata in comunicatul de presa emis de Biroul de presa al Guvernului. Se elimina orice restrictie in calea accesului liber al investitorilor nerezidenti la titlurile de stat, acesta fiind unul dintre angajamentele asumate de autoritatile romane in negocierile de aderare la UE, in capitolul "Libera circulatie a capitalurilor".Proiectul de lege adoptat de Guvern modifica Ordonanta Guvernului nr. 66/1997, privind regimul investitiilor straine in Romania, realizate prin cumpararea de titluri de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 18 octombrie 2001. Urmeaza ca acest act normativ, propus de Ministerul Finantelor, sa fie supus dezbaterii Parlamentului pentru adoptare. Piata secundara a titlurilor de stat este piata pe care se tranzactioneaza efectiv titlurile si se stabilesc cotatiile zilnice. Dealerii primari sunt intermediari financiari care fac legatura intre piata primara si cea secundara pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice. In 2005, MFP a realizat prima emisiune de obligatiuni de stat cu dobanda fixa si scadenta la cinci ani, in cadrul strategiei de extindere a maturitatii titlurilor de stat si de diversificare a instrumentelor adresate pietei financiar-bancare din Romania. Nivelul ratei dobanzii la care a fost adjudecata oferta in cazul acestei emisiuni, din februarie 2005, a fost de 7,9% pe an.


Cristina Ciobanu


Averea


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 758 ori