Stolojan: Pierderile BNR se reflecta in bilantul pozitv al bancilor comerciale

Vineri, 01 Septembrie 2006, ora 16:13
831 citiri

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a declarat, vineri, la emisiunea "Closing Bell" de la postul The Money Channel ca pierderile operationale ale Bancii Nationale a Romaniei se reflecta in bilantul pozitiv al bancilor comerciale."Cand o firma nu are clienti inchide conturile, dar o banca aflata in aceeasi situatie se duce la BNR, unde plaseaza banii cu o dobanda de 8,75. Bancile se imprumuta in strainatate cu 4-5% si apoi depun banii in Romania la banca centrala", a spus consilierul prezidential, la The Money Channel.

Stolojan a precizat ca BNR este singura banca centrala din regiune care se mai lupta cu inflatia si este in buna masura singura responsabila pentru rezultatele procesului de dezinflatie. "Pe termen lung cand lucrezi cu bani de hartie sau plastic, responsabil de inflatie este cel care tipareste banii", a afirmat consilierul prezidential.

Potrivit lui Stolojan, costurile operationale ale BNR, in procesul de sterilizare a excesului de lichiditate, nu sunt acoperite din administrarea rezervei internationale, care este de aproximativ 20 de miliarde de euro. Restul de pierderi este acoperit prin artificii contabile, a adaugat fostul premier, care a precizat ca pierderile sunt "foarte mari".

Consilierul prezidential a spus ca are actiuni la bancile comerciale si a estimat ca abia peste doi ani competitia bancara va incepe sa isi spuna cuvantul cu adevarat. "Am actiuni la banci si in sectorul petrolier, dar in ceea ce priveste actiunile la banci, doi ani stau linistit", a spus Stolojan.

Agentia NewsIn