Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul a castigat 2 mld lei din vanzarea de certificate de trezorerie

Statul a castigat 2 mld lei din vanzarea de certificate de trezorerie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras astazi peste 1,99 miliarde lei (463,4 milioane euro) prin vanzarea de certificate de trezorerie cu discont la o luna, de circa doua ori mai mult decat anuntase, la un randament mediu anual in scadere, de 11,45%, potrivit datelor BNR.

Valoarea anuntata initial era de 1 miliard lei.
Randamentul maxim acceptat de MFP pentru titlurile cu scadenta la o luna a fost de 11,50%, se arata in comunicatul transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Bancile au depus oferte totale de peste 2,74 miliarde lei (636,4 milioane euro), cu 37% mai mult decat suma atrasa de MFP.


La licitatia anterioara, din 19 ianuarie 2009, pentru titluri de stat cu maturitate la 30 zile, ministerul atrasese peste 1,55 miliarde lei (362 milioane euro), randamentul mediu oferit fiind de 12,75% pe an.
Tot luni, MFP s-a mai imprumutat cu 250 milioane lei (58 milioane euro) de la banci, prin depozite la noua zile, la o dobanda de 11,50% pe an.MFP a anuntat ca vrea sa atraga in februarie 5,4 miliarde lei prin licitatiile pentru titluri de stat, dupa ce in ianuarie ministerul a vandut titluri de stat de 6,56 miliarde lei (circa 1,5 miliarde euro), prin sase licitatii, in scopul finantarii si refinantarii datoriei publice.In cele trei licitatii anterioare din februarie, ministerul a atras aproape 1,83 miliarde lei, prin vanzarea certificate de trezorerie cu discont la 6 luni si 12 luni, precum si prin obligatiuni benchmark pe 5 ani.
Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele luni ale anului trecut, care s-a situat la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene.
Ministerul va anunta lunar emisiunile de titluri de stat din acest an pana la aprobarea Legii privind bugetul de stat pe 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 926 ori
Citeste mai multe desprebnr randament trezorerie