Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sindicatele, in razboi cu marile companii petroliere - 04 Mai 2006

Sindicatele, in razboi cu marile companii petroliere - 04 Mai 2006

CNS Cartel Alfa a aflat cu indignare de recenta decizie a marilor companii petroliere din Romania de a majora pretul carburantilor incepand cu luna iunie a acestui an, argumentul pe care acestea il aduc in favoarea cresterii respective - majorarea cu un dolar a pretului pe barilul de petrol brut - fiind unul "total lipsit de consistenta".Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu i-a adresat o scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu, in care subliniaza ca politica de preturi a companiilor petroliere de pe piata romaneasca este in defavoarea intereselor macroeconomice ale Romaniei deoarece majorarea tarifelor la combustibili in contextul economic actual va determina o explozie a inflatiei.

Presedintele CNS Cartel Alfa apreciaza ca din punct de vedere social este de-a dreptul revoltatoare o majorare de pret la combustibili pentru cetatenii romani care la ora actuala platesc deja unele dintre cele mai mari tarife din Europa pentru benzina sau motorina, in conditiile in care Romania are o rezerva naturala de petrol si gaze naturale.

CNS Cartel ALFA considera ca "simpla crestere" cu un dolar a pretului barilului de petrol nu justifica majorarea tarifelor la benzina si motorina pe piata interna romaneasca deoarece in ultimele luni moneda nationala a cunoscut o apreciere simtitoare in raport cu dolarul si cu euro, iar aceasta apreciere reprezinta un avantaj pentru companiile care comercializeaza combustibili in Romania.

Totodata, afirma sursa citata, 45 la suta din petrolul prelucrat in tara noastra este autohton, din rezervele naturale proprii, iar pretul lui nu este influentat de fluctuatiile de pe piata externa si nici de contractul de redeventa.

De asemenea, in strategia de dezinflatie a BNR, al treilea factor de risc major de netinere a nivelului de inflatie prognozat este variatia pretului la petrol si gaze naturale, tradus in variatia preturilor administrate. CNS Cartel Alfa solicita de urgenta interventia primului-ministru in aceasta problema, precum si un control serios al modului in care companiile petroliere din Romania au stabilit preturile de vanzare ale produselor finite.

Bloombiz

www.directNews.ro - Topul stirilor zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 880 ori