Sindicalistii, nemultumiti de Legea unitara a pensiilor

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 14:44
1566 citiri
Sindicalistii, nemultumiti de Legea unitara a pensiilor

Valoarea pensiei medii va ajunge in 2013 la 954 lei, iar salariul minim pe economie la 1.001 lei, potrivit datelor MFP care au stat la baza fundamentarii legii pensiilor, sustine Dumitru Costin, care anunta ca BNS se pregateste de proteste in luna martie.

"Ne-am intalnit miercuri cu reprezentantii FMI pentru a le prezenta cifrele de la Ministerul Finantelor Publice care stau la baza Legii unitare a pensiilor si urmeaza sa ne intalnim si cu expertii Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Europene pentru a evalua calculele facute de guvern pentru fundamentarea Legii unitare a pensiilor. Daca nu reusim sa-i convingem sa modifice legea privind formula de indexare a pensiilor pe viitor, vom organiza mitinguri in Capitala la sfarsitul lunii martie", a anuntat presedintele BNS, Dumitru Costin.

El sustine ca aplicarea legii unitare a pensiilor va duce la scaderea pensiilor in timp, in vreme ce singurii castigatori ai aplicarii legii vor fi bugetul de stat si fondurile private de pensii.

"Sistemul de pensii publice nu mai este sustenabil din cauza Pilonului II, in conditiile in care contributiile la Pilonul II de pensii (private obligatorii, n.r.) vor creste de la 0,3% din PIB in 2009, la 1% din PIB in 2013.

Contributiile nu scad pana in 2020, dar scad pensiile platite de stat, potrivit unei prevederi a Legii 411", a precizat directorul GEA, Liviu Voinea, prezent la conferinta de presa organizata vineri de BNS.

"Din datele trimise de guvern in urma cu doua saptamani reiese ca actuala forma a proiectului legii unitare a pensiilor va avea un impact negativ asupra nivelului de trai al pensionarilor, iar raportul dintre pensia medie si salariul minim se va inversa in 2012, cand va fi de 1 la 0,9 si va continua sa se degradeze", a explicat Dumitru Costin.

BNS solicita ca indexarea pensiilor sa se faca in functie de rata inflatiei si de rata cresterii economice, cere guvernului sa adopte masuri active de ocupare pentru persoanele de peste 45 de ani si sustine promovarea unui sistem fiscal echitabil care sa permita diminuarea muncii la negru.

BNS propune, totodata, ca introducerea angajatilor din armata, politie si justitie in sistemul public de pensii sa fie sustinuta de o lege speciala, care "sa consolideze conceptul de pensie de serviciu" si obligatia platii unei contributii suplimentare pentru persoanele care ies la pensie din acest sistem.

"Pentru a beneficia de pensia suplimentara, magistratii, militarii, politistii, etc trebuie sa nu fi savarsit acte de coruptie", a precizat Costin.

Reprezentantii BNS, atrag atentia ca evaluarile facute de Comisia Europeana arata ca rata de dependenta dintre populatia de peste 65 de ani si populatia cu varsta de munca intre 15-64 de ani va creste de la 21% in 2008 la 65% in 2060.

"Estimarile CE pentru 2060 subliniaza faptul ca tara noastra va avea cea mai ridicata rata de inactivitate (populatia sub 14 ani si peste 65 de ani), numarul celor inactivi fiind de peste doua ori mai mare decat al populatiei ocupate", a mai spus Costin.

#sindicalisti, #lege, #pensii, #bnr, #proteste, #salariu , #stiri BNR