Se reia creditarea?

Marti, 31 Martie 2009, ora 14:40
2656 citiri
Se reia creditarea?

Banca Nationala a Romaniei a luat, marti, o prima decizie semnificativa dupa anuntarea acordului cu FMI si a redus la 0 rezervele minime obligatorii (RMO) impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani.Totusi, banca centrala mentine dobanda cheie la nivelul de 10%.

Consiliul de administratie al BNR a mentinut marti dobanda cheie la 10%, in conformitate cu asteptarile, dar a pus in practica o masura anuntata saptamana trecuta de guvernatorul Mugur Isarescu, excluzand de la calculul pasivelor in valuta pentru rezervele minime obligatorii, pe cele pe termen lung.

RMO percepute de BNR bancilor comerciale au fost mentinute la 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume, insa diferentierea intre resursele pe termen lung atrase de banci in valuta de cele pe termen scurt poate lasa la dispozitia bancilor sume importante si reduce rezervele internationale administrate de BNR, in care rezervele minime obligatorii ale bancilor reprezinta circa 40%.

Reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, adica dupa intrarea primei transe de la FMI.

In 26 martie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca ar fi intelept ca BNR sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung. "In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a explicat Isarescu.

El a precizat, totodata, ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii, s-ar reduce nivelul acestora.

Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii.

Analistii chestionati de NewsIn au anticipat decizia de pastrare a dobanzii cheie si a nivelului actual al rezervelor minime constituite de banci, si mentionau ca este posibila o modificare a bazei de calcul a acestora. Bancherii spun, insa, ca deblocarea creditarii va necesita si masuri din partea statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#bnr, #creditare, #credite, #fmi, #isarescu , #stiri BNR