Scadentele pe termen scurt ale titlurilor de stat dezavantajeaza asiguratorii

Luni, 29 Iunie 2009, ora 14:58
1500 citiri
Scadentele pe termen scurt ale titlurilor de stat dezavantajeaza asiguratorii

Orientarea pietii primare a titlurilor de stat catre scadente pe termen scurt dezavantajeaza fondurile de pensii si asiguratorii de viata, care urmaresc un orizont investitional pe termen lung pentru a creste eficienta administrarii riscurilor, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Valoarea medie zilnica a titlurilor de stat tranzactionate pe piata secundara interbancara a inregistrat o crestere incepand cu luna octombrie 2008 datorita operatiunilor de piata ale BNR, in februarie 2009 aceasta atingand nivelul de 837 milioane lei. In paralel cu piata interbancara, din august 2008 pot fi realizate tranzactii cu titluri de stat si la Bursa de Valori Bucuresti, aceasta piata fiind insa la inceput, iar valoarea tranzactiilor a fost destul de redusa pana in prezent", se arata in raportul anual al BNR privind stabilitatea financiare, precizeaza Mediafax.

Banca centrala atrage atentia ca principalul risc existent in portofoliul fondurilor de pensii private este cel de piata, unde o crestere a ratelor dobanzii ar putea determina reducerea valorii de piata a titlurilor cu venit fix.

"Scadenta preponderent pe termen scurt a obligatiunilor din portofoliu reduce semnificativ riscul de dobanda, dar afecteaza capacitatea fondurilor de pensii de a-si administra riscurile specifice datorate termenului lung in care vor deveni scadente obligatiile viitoare.

Activele fondurilor de pensii au un grad ridicat de lichiditate si un risc de credit scazut, fiind constituite in principal din titluri de stat si depozite la institutiile de credit", se mentioneaza in raport.

In anul 2008, potrivit documentului, administratorii fondurilor de pensii au preferat sa investeasca in active cu risc scazut in conditiile in care turbulentele de pe pietele financiare internationale au condus la o crestere a aversiunii la risc in randul investitorilor si implicit la o tendinta de scadere a cotatiilor instrumentelor financiare cu risc ridicat.

Pentru a sprijini fondurile de pensii private, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a crescut in aceasta perioada flexibilitatea de gestionare a portofoliilor prin eliminarea temporara a plafonului maxim pentru detinerile de titluri de stat, precum si a plafoanelor minime, stabilite in prospectul fiecarui fond, pentru investitiile in alte instrumente financiare.

Fondurile de pensii private au fost lansate in anul 2007, iar in momentul de fata sunt in etapa de acumulare de contributii si investire.

"Valoarea activelor detinute de fonduri este inca redusa, dar ritmul de expansiune este semnificativ si va conduce in urmatorii ani la o crestere a importantei acestui sector in sistemul financiar.

Dezvoltarea fondurilor de pensii private va avea un impact pozitiv asupra pietelor financiare locale datorita activitatii pe care acestea o desfasoara pe piata de capital", se spune in raport.

Orizontul investitional pe termen lung si apetitul la risc redus al acestor fonduri implica o participare activa pe piata instrumentelor cu venit fix si o alocare a fondurilor catre sectoarele economiei cu potential de dezvoltare pe termen lung, se precizeaza in document.

Fondurile de pensii private se clasifica in fonduri de pensii administrate privat (Pilonul II) si fonduri de pensii facultative (Pilonul III), iar contributiile au inceput sa fie colectate in luna mai 2008, respectiv mai 2007.

Fondurile de pe Pilonul II concentreaza cea mai mare parte din piata fondurilor de pensii private (active de 832,4 milioane de lei si 4,03 milioane participanti la finele anului 2008), deoarece au caracter obligatoriu pentru participantii de pana la 35 de ani si ofera optional aceleasi produse pentru participantii de pana la 45 de ani.

Pe Pilonul II activeaza 14 companii de profil care administreaza cate un fond de pensii, ale caror active nete cumulau 1,437 miliarde de lei, in urcare cu 7,96% fata de luna aprilie.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 11 fonduri de profil totalizeaza 129,94 milioane de lei, avansul fata de luna aprilie fiind de 6,67%, in timp ce numarul contributorilor a crescut cu 1,64%, la 167.500 persoane.

#asiguratori, #contributii, #fonduri, #pensii, #scadente , #stiri BNR