Salariile din IT bat pasul pe loc

Luni, 24 August 2009, ora 11:54
1445 citiri
Salariile din IT bat pasul pe loc

Salariile de baza ale angajatilor din IT s-au mentinut, in acest an, la niveluri similare cu cele din 2008, situatiile in care companiile din domeniu au recurs la micsorarea lor fiind foarte rare, iar aceste scaderi nu au depasit 10%, a declarat Alina Manole, Senior HR Consultant la Brainspotting.

"Ceea ce s-a modificat considerabil, insa, a fost nivelul salarial oferit la momentul angajarii, companiile fiind mai putin flexibile din punct de vedere financiar in momentul inaintarii unei oferte de angajare", a spus reprezentantul Brainspotting, companie specializata in recrutarea de profesionisti in zona tehnologiei informatiei si comunicatiilor, intr-un interviu publicat in cadrul raportului lunar IT realizat de NewsIn.

Pe de alta parte, un factor care a influentat nivelul salariilor din IT, si nu numai, este si cursul EUR - RON. Prin deprecierea leului, salarii mentinute la acelasi nivel in RON au acum putere de cumparare mai mica, mai ales in conditiile in care multi angajati romani efecteaza in mod curent plati calculate in euro (chirii, rate de credit, leasing etc.).

In prezent, un entry-level/junior specialist (6-12 luni experienta) castiga un salariu net lunar cuprins intre 500 si 900 de euro, un specialist (2-4 ani experienta) 900-1600 euro net/luna, un senior specialist (min. 4 ani experienta) 1300-2300 euro net/luna, un middle management IT (software development manager, IT departament manager, ect.) 2000-3500+ net/luna, iar un top management IT poate depasi un salariu lunar net de 3000 de euro, putand ajunge si la 5.000 de euro.

Aceste date sunt estimative si sunt incadrate in intervale destul de largi, deoarece chiar si pe acelasi nivel de experienta, salariile angajatilor din IT pot fi foarte diferite, in functie de aria de specializare a salariatului, de cerintele job-ului in sine si de puterea financiara a angajatorului.

De asemenea, salariile primite difera si regional, nivelul acestora fiind in general mai ridicat in Bucuresti si in orasele mari, in care activeaza multinationalele din domeniul IT.

Reprezentantul Brainspotting a mentionat ca, in afara angajatilor la nivel de management, specialistii cu cele mai mari salarii se incadreaza, de obicei, intr-una din urmatoarele categorii: cei cu experienta si cunostinte de nisa, destul de rare pe piata (ex. anumite module/tehnologii SAP, tool-uri specifice de Business Intelligence etc.); cei cu experienta si cunostinte nu neaparat rare, dar foarte cautate (ex. administratori Oracle, dezvoltatori Java, administratori UNIX); cei cu un mix inedit de abilitati diferite (ex. expertiza tehnica + cunoastere la nivel avansat a unei limbi straine, alta decat engleza).

Stagnare salariilor din IT - o varianta probabila in actualul context actual

In ceea ce priveste cresterile salariale, Alina Manole a spus ca nu se astepta la majorari mai mari de 5-10% in perioada imediat urmatoare, decat in masura in care piata de IT va cunoaste, la randul sau, o noua dezvoltare.

Acest lucru este insa putin probabil, deoarece evolutia domeniului IT este strans legata de cea a celorlaltor sectoare economice, cele care reprezinta clientii carora le sunt destinate produsele si serviciile IT.

Mai probabila este, in contextul actual, o stagnare a salariilor oferite in acest domeniu, la niveluri similare celor inregistrate in prezent.

Preocuparea pentru obtinerea unui nivel mai bun al productivitatii angajatilor a crescut, insa nu se vad inca masuri concrete luate in acest sens.

"Cresterile salariale puternice din anii anteriori au depasit, cu siguranta, cresterea nivelului productivitatii, aflat de altfel la cote destul de mici. La sfarsitul anului 2007, de exemplu, productivitatea angajatilor romani era inca la 40% fata de media europeana, iar una din problemele legate de acest aspect, poate si cea mai importanta, este de mentalitate a angajatului.

Romanii muncesc in general mai mult, insa mai putin eficient. Daca pentru vest-europeni orele suplimentare reprezinta o problema sensibila si acestea sunt rar acceptate, programul de 8 ore este insa folosit la maximum, se lucreaza concentrat si orientat pe rezultat.

Acest mod de lucru este intalnit inca destul de rar, din pacate, printre salariatii romani. In contextul crizei economice, preocuparea pentru obtinerea unui nivel mai bun al productivitatii angajatilor a crescut, insa nu se vad inca masuri concrete luate in acest sens", este de parere Alina Manole, Senior HR Consultant la Brainspotting.

Nu multi angajatori isi mai pot permite sa faca angajari

Pe de alta parte, asa cum era de asteptat, raportul dintre cerere si oferta in domeniul IT inregistreaza o tendinta de echilibrare. Daca in ultimii ani, cererea ajunsese sa depaseasca in mod considerabil oferta de forta de munca in IT, alimentand astfel asteptarile nerealiste ale candidatilor, de la sfarsitul anului 2008 aceasta situatie a inceput sa se schimbe.

"Atat furnizorii de servicii IT, cat si departamentele interne de IT ale companiilor au inregistrat o restrangere a activitatii, mai mult sau mai putin semnificativa - in functie de serviciile oferite, clienti si pozitia pe piata. Asadar, mai putine proiecte insemnand si venituri mai mici, nu multi angajatori isi mai pot permite sa faca angajari, iar daca o fac, accentul este pus pe strictul necesar.

Credem ca aceasta tendinta se va mentine si in viitorul apropiat, fiind putin probabil sa mai asistam la un nou "boom" al industriei IT, comparativ cu cel inregistrat din anii anteriori. In acest context, oferta de forta de munca din acest domeniu poate chiar sa depaseasca cererea locala, daca vorbim despre pozitii entry-level sau de nivel junior.

In ceea ce priveste oferta de specialisti cu experienta, mai ales pe anumite zone de nisa (ex. tehnologii SAP sau securitate IT), aceasta nu este inca pe masura cererii, iar specialistii de acest tip sunt in continuare "vanati" de angajatori - mai exact, de catre aceia care au mijloacele necesare", a spus Alina Manole.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#companie, #criza, #it, #salarii, #scaderi , #stiri BNR