Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romexterra Bank va deveni MKB Romexterra Bank

Romexterra Bank va deveni MKB Romexterra Bank

Romexterra Bank isi va schimba denumirea in MKB Romexterra Bank, va intra pe noi segmente de activitate si va separa conducerea executiva de cea neexecutiva in acest an, a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, presedintele institutiei romane de credit, Adrian Radu.

"Decizia va fi luata in urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor, in cadrul careia va fi modificat si statutul bancii. In prezent, suntem in proces de armonizare cu grupul Bayerische Landesbank. Acesta este un proces complex, cuprinde peste 20 de proiecte, necesita foarte multe resurse si se va desfasura pe o perioada de 1,5-2 ani", a afirmat Radu.

Pachetul majoritar de actiuni al Romexterra Bank a fost cumparat, anul trecut, de banca ungara MKB, filiala a grupului Bayerische Landesbank.

Tot in cadrul urmatoarei AGA se va discuta si separarea conducerii executive de cea neexecutiva.

"Consiliul de Administratie va avea cinci membri, fata de sapte in prezent si va avea rol neexecutiv. Presedintele Consiliului va fi Tamas Erdei, presedinte si director executiv al MKB. Conducerea executiva va fi asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti", a spus Radu.

Tot pentru acest an, Romexterra are in vedere introducerea de servicii de private banking si infiintarea unei societati de administrare a pensiilor private.

"In trimestrul al doilea al anului dorim sa lansam operatiuni de private banking. MKB este numarul unu in Ungaria pe acest tip de activitate si vom utiliza expertiza lor. Alt proiect pe care il studiem si am vrea sa-l lansam in 2007 este infiintarea unei societati de administrare a pensiilor private", a aratat Radu.

Zonele de interes ale Romexterra, pe langa cele mentionate, sunt reprezentate de sectorul de retail, intreprinderi mici si mijlocii si finantarea de proiecte, in special imobiliare.

"Avem deja proiecte finantate si discutam in continuare cu developeri. Cred ca potentialul acestei piete va ramane ridicat in urmatorii ani", a explicat Radu.

Strategia Romexterra pentru urmatorii ani prevede consolidarea pozitiei in principalele orase din Romania si dezvoltarea canalelor alternative de distributie, cu precadere e-banking.

"Banca va continua sa se concentreze pe clientela din orase. Nu ne propunem sa intram in mediul rural pana in 2010", a precizat presedintele Romexterra.

Tot ca parte a strategiei, banca are in vedere redefinirea produselor oferite, a tehnicilor de vanzare, conformarea activitatii de risk management cu standardele grupului.

Pentru acest an, Romexterra intentioneaza sa-si majoreze portofoliul de credite la 1,31 miliarde de lei, fata de 724,68 milioane de lei in 2005. De asemenea, banca estimeaza ca va atrage depozite de 1,32 miliarde de lei. Activele institutiei de credit urmeaza sa urce cu 65%, la peste doua miliarde de lei, iar pentru profit este prognozat un avans de 25%, la 27,6 milioane de lei.

Intrebat daca Romexterra va renunta la solicitatea avansului pentru creditele ipotecare, in cazul in care prevederea va intra in vigoare, presedintele bancii a aratat ca o decizie in acest sens va fi luata in functie de politica grupului si de situatia din piata.

"Pentru moment nu suntem partizanii eliminarii avansului. Nu stiu nici daca va exista interes din partea clientilor, intrucat eliminarea avansului ar putea duce la scumpirea imprumuturilor", a spus Radu.

El a aratat ca in urmatoarea perioada de timp dobanzile practicate la creditele in lei ar putea scadea, miscare generata, in parte, de conditiile din piata.

"Dobanzile la lei vor scadea, pentru ca piata le va impinge in jos", a explicat Radu.

Presedintele Romexterra este de parere ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mai reduce, in acest an, rata dobanzii de politica monetara si va diminua, tot in 2007, si rezervele minime obligatorii.

"BNR va dori sa mentina o politica monetara restrictiva. Cred ca mai este loc insa pentru reducerea ratei dobanzii pana spre 7%. De asemenea, cred ca banca centrala va umbla si la rezerva minima obligatorie in a doua jumatate a anului", a mai spus Radu.

Operationala din martie 1994, Romexterra a fost infiintata de un grup de firme cu activitati in industria petroliera si a gazelor naturale. La finele anului trecut, banca avea active de 1,22 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o cota de piata de 0,7%. Pentru acest an, institutia de credit isi propune atingerea unei cote de 1,1%.

Reteaua teritoriala a Romexterra se va extinde in acest an cu 35 de unitati, la 96 de sucursale si agentii, investitia fiind de zece milioane de euro.Fondurile sunt destinate noilor sedii, amenajarii acestora, achizitionarea de aparatura, software, tehnica de calcul, mobilier.

Banca ungara MKB a preluat in luna octombrie a anului trecut 55,36% din actiunile Romexterra, in urma unei oferte publice derulate prin intermediul firmei cipriote Demera. Ulterior lansarii ofertei Demera, fondul ceh de investitii PPF a lansat o oferta la un pret superior celui anuntat de Demera. PPF controleaza aproximativ 20% din capital.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 780 ori