Romania trebuie sa amendeze legislatia de garantare a depozitelor bancare

Joi, 11 Iunie 2009, ora 09:30
1397 citiri
Romania trebuie sa amendeze legislatia de garantare a depozitelor bancare

Romania trebuie sa amendeze, pana la 30 august 2009, legislatia privind garantarea depozitelor, astfel incat sa extinda conditiile de activare a garantarii, sa grabeasca platile si, in caz de necesitate, sa permita punerea la dispozitie de bani de catre guvern, arata memorandumul publicat de FMI, potrivit Newsin.

Astfel, unul dintre amendamente trebuie sa scurteze intervalul in care clientii isi pot primi sumele garantate.

"Intervalul maxim pentru demararea platilor va fi redus la 20 de zile lucratoare, perioada indicata si de amandamentele din martie 2009 ale directivei europene, de la 3 luni in prezent, cu posibilitate de prelungire la 9 luni", se arata in memorandumul publicat miercuri de FMI.

Acordul incheiat de Romania cu FMI mai prevede ca pana la 30 iunie 2009 legislatia pentru sectorul financiar sa fie modificata astfel incat sa intareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor.

De asemenea, pana la 30 noiembrie 2009, Romania s-a angajat sa amendeze legislatia bancara, si mai ales falimentele firmelor, pentru a evita dificultatile pentru sectorul bancar.

Amendamentele pentru legislatia bancara si a falimentului trebuie sa cuprinda o serie de elemente mentionate in memorandumul tehnic agreat de autoritatile romane cu FMI.

Pe de-o parte, administratorul special "va primi noi drepturi sa implementeze o serie larga de masuri de restructurare, care pot include achizitii, vanzari de active, transfer de depozite sau majorari de capital pentru a absorbi pierderile", se precizeaza in documentul publicat miercuri de FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amendamente, #bnr, #capital, #depozite, #legislatie, #majorari , #stiri BNR