Romania, pe "un drum rau" daca nu face restructurari

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 00:42
1753 citiri
Romania, pe "un drum rau" daca nu face restructurari

Romania risca sa intre pe un "drum rau" daca a atras imprumuturile mari de la FMI si UE dar nu face restructurarile convenite, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, intrebat despre posibilitatea ca Romania sa devina o noua Grecie.

"Daca vointa politica nu se manifesta, daca nu se fac acele restructurari, suntem pe un drum rau", a afirmat Croitoru, la emisiunea "Dupa 20 de ani" a Pro TV, intrebat daca Romania nu ar putea ajunge in cazul Greciei dupa ce a imprumutat sume mari de la FMI si UE, bani pe care i-a cheltuit pe pensii si salarii.

Oficialul BNR a recunoscut ca se stia inca de la inceputul acordului ca banii de la FMI si UE se vor duce in salarii si pensii.

El a explicat ca aceasta nu este numai problema actualului guvern, ci a tututor guvernelor care nu au reusit sa eficientizeze cheltuielile publice.

"Prin acest acord am evitat deprecierea economiilor in lei ale populatiei si am mentinut stabilitatea economica.

Scaderea economiei ar fi fost si mai mare fara FMI (...) Acest acord, daca este implementat corect, se va incheia cu reluarea cresterii economice si stabilitatea economiei", a apreciat el.

Croitoru a explicat ca o datorie publica pana in 60% din PIB nu trebuie considerata periculoasa, atata timp cat economia este stabila si se reiau cresterea si investitiile.

Consilierul guvernatorului BNR a mai aratat ca dupa o ajustare bine venita cursul a fost relativ stabil odata cu anuntarea acordului cu FMI, in februarie 2009. 

#croitoru, #bnr, #romania, #drum rau, #restructurari , #stiri BNR