Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, in topurile previziunilor pesimiste

Romania, in topurile previziunilor pesimiste
Odata cu izbucnirea crizei de pe pietele financiare internationale, investitorii au devenit din ce in ce mai precauti in acceptarea riscurilor plasamentelor in tarile emergente, inclusiv in Romania.
Analistii Danske Bank, Eurobank si cei ai Consensus Economics spun ca inflatia ameninta mersul economiei

Ne aflam intr-o "zona periculoasa". La nivel regional, "situatia devine din ce in ce mai rea" in ceea ce priveste inflatia. Deficitul de cont curent evolueaza "de la rau la oribil", iar autoritatile fiscale din Romania sunt "oarbe" la evolutia economiei. Acestea sunt notele celor mai recente rapoarte ale analistilor internationali referitoare la situatia macroeconomica a tarii noastre.

Alaturi de statele baltice si Bulgaria, Romania ramane una dintre cele mai riscante tari din punct de vedere investitional, spun analistii celei mai mari banci din Danemarca - Danske Bank. Izbucnirea crizei de pe pietele financiare internationale a modificat si perspectivele unor tari care se bucurau la inceputul anului de recomandari favorabile.

Astfel, daca in luna februarie erau recomandate investitiile in instrumentele financiare din Ungaria, Cehia si Polonia in detrimentul celor din tara noastra, raportul Danske Bank publicat la sfarsitul saptamanii trecute plaseaza cele trei tari intr-o zona "galbena", cu riscuri crescute in cazul unei "aterizari dure" ale acestor economii.

Declin pana la jumatatea lui 2008

Referindu-se la inflatia la nivel regional, analistii Danske Bank sustin ca "situatia devine din ce in ce mai rea". Si ultimul raport al Consensus Economics arata ca "increderea in perspectiva economica a Romaniei fost temperata de temerile privind inflatia".

In tara noastra, unde inflatia a ajuns in luna noiembrie la o rata anualizata de 6,7%, analistii estimeaza pentru finalul anului o medie situata intre 6,5 si 6,8%. Acest nivel va depasi cu mult recentele estimari ale bancii centrale, de 5,7%, si ale Comisiei Nationale de Prognoza, de 6%. Ne aflam, practic, in plin cutremur inflationist, atrag atentia si analistii din tara noastra.

"Cutremurul inflationist a inceput in septembrie-octombrie si va mai continua pana la jumatatea anului viitor. Inrautatirea indicatorilor macroeconomici va avea loc gradual, si nu brusc. Nici inflatia nu se va calma", apreciaza Dragos Cabat, presedintele CFA Romania.

Deficitul de cont curent, o problema din ce in ce mai mare

In ceea ce priveste deficitul de cont curent din regiune, economistii Danske Bank vorbesc despre o evolutie "de la rau la oribil". Dupa primele 10 luni, deficitul de cont curent din tara noastra se ridica la 13,34 miliarde de euro, in crestere cu 71,7% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut.

La sfarsitul lunii octombrie, deficitul de cont curent reprezenta 11,3% din Produsul Intern Brut estimat pentru anul in curs. La randul lor, economistii de la Eurobank atrag atentia ca Romania se confrunta cu posibilitatea unei aterizari dure, in caz de criza. "Majorarea enorma a salariilor contribuie la avansul inflatiei, a preturilor imobiliarelor si inrautateste deficitul de cont curent", se arata in ultimul raport al Eurobank.

Moneda nationala va continua sa se deprecieze

Evolutia economiei din tara noastra este reflectata si de evolutia cursului de schimb. Dupa aprecierea puternica a monedei nationale in prima parte a anului, leul a intrat pe un trend descendent. Iar Banca Nationala a intervenit, prin scaderea dobanzii de politica monetara, considerand nesustenabila cresterea puternica a leului.

Analistii europeni sunt de parere ca exista riscul aprecierii monedei nationale ca urmare a cresterii agresive a dobanzilor bancare, care afecteaza in mare masura competitivitatea produselor romanesti pe piata externa. Pe de alta parte, o crestere mai moderata a dobanzilor ameninta continuarea supraincalzirii economiei, incurajand consumatorii sa se indatoreze tot mai mult, semnaleaza economistii Eurobank. "Prognozele analistilor straini sunt foarte corecte si pertinente.

Semnalele de alarma referitoare la deficitul comercial si la supraevaluarea monedei nationale au fost trase inca din vara acestui an. Este evident ca cresterea economica nu mai poate fi sustinuta pe termen lung", apreciaza Dragos Cabat.

In opinia analistului, moneda nationala va continua sa se deprecieze. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, cel mai ridicat curs de referinta din luna decembrie, de 3,5484 lei/euro, in urcare cu 2,51 bani fata de rata publicata in ziua precedenta.

Sedinta de tranzactionare cu volume reduse

Spre finalul sedintei interbancare de vineri, cursul de schimb a urcat la peste 3,56 lei/euro. Evolutia a avut loc in contextul deprecierii valutelor din pietele emergente, in urma diminuarii apetitului pentru risc al jucatorilor si indreptarea acestora spre instrumentele lichide din piata monetara, considera dealerii. Pe parcursul sedintei, volumele transferate au fost reduse, iar cursul de schimb a atins un minim de 3,5160-3,5190 lei/euro, nivelul maxim fiind cel de la inchidere.

Daca pe termen scurt, leul ar putea pierde din nou teren in fata monedei unice europene, pe termen lung, evolutia cursului se anunta tentanta pen-tru investitorii straini. Ren-ta-bilitatea anuala a monedei nationale (incluzand si efectul valutar) este estimata de catre analistii Erste Group la 6% pentru urmatorii ani, fiind una dintre cele mai ridicate din Europa Centrala si de Est.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/romania-in-topurile-previziunilor-pesimiste/335294 target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 890 ori